Evenimentul Zilei > International > Tragedie aviatică. Pentagonul confirmă prăbușirea avionului militar
Tragedie aviatică. Pentagonul confirmă prăbușirea avionului militar

Tragedie aviatică. Pentagonul confirmă prăbușirea avionului militar

Un Bombardier E-11A american s-a prăbuşit luni pe teritoriul deținut al talibanilor din provincia Ghazni din Afganistan, la sudul capitalei, au declarat oficialii afgani.

Cu puțin timp în urmă, Pentagonul a confirmat prăbuşirea unui avion militar în Afganistan, asigurând că nu dispune de niciun indiciu că acesta ar fi fost doborât de un tir inamic.

Nu se știe câte persoane se aflau la bordul avionului. Ariana Afghan Airlines a negat că a fost unul dintre avioanele sale de pasageri.

Purtătorul de cuvânt al guvernului provincial, Arif Noori, a declarat că avionul pare să fi efectuat un zbor între orașul Kandahar și capitala Kabul. Provincia Ghazni se află între cele două locații.

Noori a spus că s-au descoperit la locul accidentului cadavrele a doi piloți și că avionul a fost complet distrus. El nu a menționat alte victime. Oficialul a afirmat că aparatul de zbor nu aparține unui transportator afgan, dar nu a confirmat cine este operatorul aeronavei.

Ulterior, unii experți au raportat că, probabil, era vorba de aeronavele E-11A, alocate celei de-a 430-a escadrille de combatere electronică expedițională.

Cauza accidentului rămâne neclară și nu au fost date detalii despre victime.

E-11A este varianta militară a Bombardierului civil BD-700 Global Express și este utilizat ca platformă aeriană de releu de comunicații în sud-estul Asiei. Acesta poartă nodul de comunicații aeropurtate de pe câmpul de luptă Northrop Grumman sau BACN, permițând sistemelor de comunicații disparate de pe câmpul de luptă să partajeze date.

Talibanii au declarat că a doborât un avion militar american în provincia Ghazni din zona centrală afgană, ucigând tot personalul de la bord.

„Avionul, aflat într-o misiune de informații, a fost doborât în ​​zona Sado Khel din districtul Deh Yak din provincia Ghazni”, a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, adăugând că toată lumea la bord, inclusiv ofițerii de rang înalt, au fost uciși informează defence-blog.com.