TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL, niciun VINOVAT după trei ani. ANCHETA bate pasul pe loc, ÎNTREBĂRILE rămân!

TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL, niciun VINOVAT după trei ani. ANCHETA bate pasul pe loc, ÎNTREBĂRILE rămân!

Au trecut trei ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD în apele lacului Siutghiol, iar răspunsurile aşteptate de atâta lume au întârziat să apară. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta de la Parchetul Militar însă, de atunci şi până în prezent, s-a bătut pasul pe loc.

Ziua de 15 decembrie 2014 avea să fie una neagră pentru echipajul SMURD alcătuit din medicul Laura Vizireanu, asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, pilotul comandor Petre Cătuneanu şi copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel. Aparatul de zbor se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu, după ce efectuase o misiune medicală şi trebuia să alimenteze cu combustibil. Ancheta ar fi trebuit să elucideze misterul tragediei, de ce elicopterul s-a prăbuşit aparent fără niciun motiv.

TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL. Teoria unui pilot experimentat: "Este posibil ca piloţii să fi avut o vizibilitate foarte slabă datorită reflecției soarelui"

Generalul de brigadă Gheorghe Cosneanu, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, se ocupă în prezent de ancheta în cadrul căreia au fost audiate sute de persoane, pe parcursul a peste 1.000 de ore, din cadrul IGSU, ISU „Dobrogea”, MAI, MApN, ANR, ARSVOM şi lista poate continua.

În ciuda eforturilor, cel mai important aspect din cadrul anchetei, cauza prăbuşirii elicopterului, încă a rămas neelucidată, în mod oficial. De asemenea, procurorii militari nu au reuşit să stabilească dacă membrii echipajului puteau fi salvaţi şi dacă autorităţile au intervenit în mod defectuos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Duşa, despre elicopterul prăbuşit: Atât cât timpul şi condiţiile permit, scafandrii noştri sunt în misiune

Întorcându-ne înapoi în timp putem enumera câteva hibe în intervenţia autorităţilor, astfel că este greu de crezut cum răspunsurile au întârziat să apară. Mai întâi, pompierii militari au fost nevoiţi să vâslească până în apropierea epavei, întrucât aceştia au plecat cu o barcă pneumatică fără motor, potrivit cugetliber.ro.

Până ca aceştia să ajungă lângă elicopterul prăbuşit, un voluntar plecat cu o barcă pescărească se afla acolo de peste un minut. O altă hibă a fost reprezentată de iluminarea precară, pentru că pompierii nu au reuşit să pună în funcţiune generatorul.

„Din momentul preluării dosarului de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, totul a devenit învăluit în mister. Sunt colegi care lucrează în cadrul anchetei care-mi spun că nici măcar ei nu mai ştiu ce să mai creadă şi parcă cineva vrea să treacă timpul şi să se aştearnă uitarea. A trecut atât timp şi nu s-a aflat nimic. Concluziile le puteţi trage singuri, fără să fabric scenarii conspirative. Din ce ştiu, ancheta bate pasul pe loc şi trist este că se bate intenţionat”, afirmă surse din Secţia Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.