Tragedia „micilor împăraţi“

Tragedia „micilor împăraţi“

Cutremurul din China a lăsat mii de familii fără speranţă. Părinţii pe care politica strictă de natalitate i-a obligat să aibă un singur copil plâng acum lângă ruinele şcolilor, unii mai sperând totuşi într-un miracol.

China mobilizează întreaga naţiune pentru a veni în ajutorul victimelor seismului de luni care a lăsat în urmă cel puţin 20.000 de morţi în provincia Sichuan (sud-vest), cea mai afectată de cutremur. Dar şansele de a găsi supravieţuitori scad pe măsură ce orele trec, iar numărul victimelor este estimat la 50.000 de morţi, a relatat agenţia China Nouă, citând surse guvernamentale.

După o reuniune de criză, cele mai înalte foruri ale Partidului Comunist chinez au cerut ca imediat să fie trimişi în zona de sud-vest încă 30.000 de oameni, 90 de elicoptere şi 30 de avioane. În această regiune, zeci de mii de persoane se află în continuare prinse sub dărâmături, relevă AFP. „Trebuie să facem uz de toate forţele noastre pentru a salva vieţile“, a declarat răspicat premierul chinez Wen Jiabao, adăugând că aceasta este acum prioritatea naţiunii. Totodată, guvernul a făcut apel la populaţie pentru a colecta ciocane, lopeţi, dar chiar şi macarale, bărci pneumatice şi aparate de detecţie pentru a furniza echipament adecvat salvatorilor, care, adesea, se văd nevoiţi să scurme cu mâinile goale în mormanele de moloz. Rămaşi fără singura speranţă

În acest timp, mii de părinţi sunt sfâşiaţi de durere pentru că şi-au pierdut unicul copil. Nici nu puteau să aibă mai mulţi, întrucât aşa îi obligă politica strictă de natalitate impusă de autorităţi. Disperaţi, oamenii se agaţă de o ultimă speranţă. Dacă nu ştiu nimic despre copilul lor şi dacă nu a fost găsit printre morţi, poate va fi găsit în viaţă. Pentru mii de oameni, singura şansă de a duce mai departe moştenirea familiei a fost înghiţită de cutremur. Grădiniţe, şcoli şi licee s-au transformat în ruine, îngropând de vii copii şi profesori. La colegiul Juyuan, din oraşul Dujiangyan, mulţi dintre copiii găsiţi morţi printre dărâmături aveau ghiozdanul în spate. Oriunde se găsesc şcoli prăbuşite, părinţii stau lângă zidurile surpate, rugându-se ca micuţii să fie găsiţi în viaţă. Însă strigătele de ajutor care răzbat de sub bucăţile de zid se sting treptat, iar miracolele sunt tot mai rare.

Catastrofa este de o asemenea amploare încât regimul chinez a acceptat pentru prima dată ajutorul specialiştilor din Japonia pentru a lua parte la căutări.

PROBLEME DE SECURITATE

Instalaţiile hidraulice, în pericol Seismul cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter are şi consecinţe de altă natură. „China întâmpină probleme grave de securitate şi de prevenire a inundaţiilor în rezervoare, centrale hidraulice, baraje şi alte instalaţii din zona seismului“ în provincia Sichuan, a declarat, ieri, ministrul pentru resurse hidraulice, Chen Lei. Vulnerabilitatea barajelor din regiune reprezintă o ameninţare suplimentară întrucât distrugerea unui baraj ar putea provoca viituri care ar afecta zone locuite. De asemenea, autorităţile chineze au precizat că există riscuri privind securitatea în cazul a peste 400 de rezervoare de apă din cinci provincii şi un district autonom. Totodată, oraşul Beichuan, situat la circa 130 de kilometri de Chengdu (capitala provinciei Sichuan), riscă să fie inundat după ce o alunecare de teren declanşată de seism a provocat, la rândul său, o creştere bruscă a nivelului unui râu din apropiere. În faţa acestei ameninţări, echipele de intervenţie au evacuat de urgenţă populaţia oraşului.

Ne puteți urmări și pe Google News