Tragedia de pe lacul Van. Încă se recuperează cadavre

Tragedia de pe lacul Van.  Încă se recuperează cadavre

Urmele tragediei care a avut loc în urmă cu o lună de zile pe Lacul Van, din Turcia, sunt evidente și acum, când încă se ma recuperează cadavre.

Reamintim că o barcă plină cu imigranți s-a răsturnat în lacul respectiv.

Recuperarea cadavrelor continuă, iar numărul celor care au murit a ajuns sâmbătă la 61.

Lacul Van este aproape de graniţa cu Iranul şi se află pe o rută folosită de solicitanţi de azil şi migranţi, în special din Afganistan, ca poartă de intrare în Turcia în speranţa de a ajunge în Europa.

Turcia găzduieşte aproape 4 milioane de refugiaţi, inclusiv 3,6 milioane din Siria vecină sfâşiată de război.

Sumbra operaţiune de căutare şi salvare este în desfăşurare, potrivit lui Murat Melet, şeful Asociaţiei pentru Drepturile Omului (IHD) din provincia Van, care a declarat că „traficul de persoane a devenit o afacere şi o profesie în Turcia''.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat că barca ce transporta aproximativ 60 de migranţi s-a răsturnat pe 27 iunie în Lacul Van, în apropiere de graniţa Turciei cu Iranul.

Apreciind, în schimb, la aproape 80 numărul celor care se aflau în ambarcaţiune, Melet a spus că aceştia aleg Lacul Van pentru că "este ruta cea mai ieftină".

Continuarea operaţiunii de salvare după atâta timp dezvăluie o infrastructură inadecvată, câtă vreme autorităţile ştiu unde s-a răsturnat barca, a spus el. „Nu ştim dacă migranţii au fost sau nu blocaţi într-un compartiment ascuns al bărcii'', altfel cei care puteau înota s-au salvat.

Autorităţile au raportat incidentul la cinci zile după ce a avut loc şi încă urmează să ofere detalii despre identităţile victimelor, despre care Melet presupune că ''sunt ţinute ascunse''.

Şeful IHD a spus că incidentul a scos la iveală securitatea slabă a Turciei.

„Nu este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva ... bărcile de pe Lacul Van nu sunt supravegheate corespunzător''.

Turcia este de multă vreme o poartă spre Europa pentru refugiaţi care pleacă din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan, Iran şi alte ţări din cauza conflictelor, persecuţiilor şi sărăciei, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News