Evenimentul Zilei > International > TRAGEDIA AVIATICĂ DIN UCRAINA. Cine a DOBORÂT avionul? Războiul declaraţiilor: Putin acuză Ucraina, iar Canada arată cu degetul către Rusia. Înregistrări VIDEO în care separatiştii ruşi se BUCURĂ în urmA EXPLOZIEI aparatului | VIDEO
TRAGEDIA AVIATICĂ DIN UCRAINA. Cine a DOBORÂT avionul? Războiul declaraţiilor: Putin acuză Ucraina, iar Canada arată cu degetul către Rusia. Înregistrări VIDEO în care separatiştii ruşi se BUCURĂ în urmA EXPLOZIEI aparatului | VIDEO

TRAGEDIA AVIATICĂ DIN UCRAINA. Cine a DOBORÂT avionul? Războiul declaraţiilor: Putin acuză Ucraina, iar Canada arată cu degetul către Rusia. Înregistrări VIDEO în care separatiştii ruşi se BUCURĂ în urmA EXPLOZIEI aparatului | VIDEO

Un război diplomatic intens s-a declanşat imediat după prăbuşirea avionului malaezian la graniţa cu Rusia. Părţile implicate se acuză reciproc. Rusia acuză Ucraina, în timp ce, din partea aliaţilor occidentali, Canada este prima care a adoptat o atitudine tranşantă: Moscova este de vină. Serviciile secrete ucrainene au dat publicităţii un clip care ar demonstra faptul că avionul a fost doborât de sepratiştii pro-ruşi. Un alt clip arată cum trei persoane, cel mai probabil rebeli pro-ruşi, care se bucură de prăbuşirea avionului.

La scurt timp de la prăbuşirea avionului Boeing 777, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a etichetat doborârea aeronavei drept "un act terorist". La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a negat orice implicare în tragedia aviatică: "Evident, statul pe al cărui teritoriu s-a produs această teribilă tragedie poartă vina. Nu s-ar fi întâmplat așa ceva dacă ar fi fost pace în acea zonă, dacă acțiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost reluate".

Autorităţile ucrainene au negat vehement. "Niciun sistem de lansatoare de rachete sol-aer nu a fost utilizat de armată în operațiunile împotriva separatiștilor din est și aeronava era în afara razei de acțiune a celorlalte sisteme de apărare anti-aeriene ale forțelor ucrainene", susține într-un comunicat Ministerul Apărării din Ucraina.

Premierul canadian Stephen Harper condamnă actele de agresiune militară comise de Rusia în ocuparea Ucraina şi consideră cu Rusia este sursa conflicutlui actual din regiunea unde s-a produs catastrofa aeriană, scrie mediafax.ro.

Statele Unite ale Americii au cerut "o încetare imediată a focului în Ucraina", pentru a permite anchetatorilor să cerceteze fără nicio obstrucţie cauzele prăbuşirii avionului. "Cerem tuturor părţilor implicate – Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina – să susţină o încetare a focului imediat pentru a permite anchetatorilor internaţionali un acces sigur şi fără piedici la locul prăbuşirii avionului şi cu scopul de a facilita recuperarea rămăşiţelor corpurilor", a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de Agerpres.

O sursă din cadrul statului major al Aviației Militare a Ucrainei a declarat că, cel mai probabil, racheta care a doborât Boeingul a fost lansată cu ajutorul unui sistem de lansatoare de rachete de tip S300 sau BUK (Grizzly). Un înalt oficial american, citat de CNN, a confirmat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.

SBU, Serviciul pentru Securitatea Statului, agenţia de informaţii a Ucrainei, a publicat în noaptea de joi spre vineri o interceptare telefonică în care rebelii proruşi discută cu agenţii ruşi şi recunosc că au doborât un avion cu pasageri.

Transcrierea convorbirii:

Partea I:

– Tocmai am doborât un avion. A căzut în apropiere de Enakievo.

– Piloţi? Unde sunt piloţii?

– Am plecat să căutăm avionul doborât şi să facem fotografii. Se vede o coloană de fum…

– Acum câte minute?

– Aproximativ 30 de minute. După ce au inspectat avionul, teroriştii au stabilit că au doborât o aeronavă civilă.

Partea a II-a

– Da, domnule maior!

– …aşa că au fost cei de la Chernukhinsk care au doborât avionul. De la punctul de frontieră Chernukhinsk, cazacii de lângă Chernukhino.

– Avionul s-a rupt în bucăţi când era în aer, aproape de mina Petropavlovskaya. Sunt primii 200 de morţi pe care i-am găsit. Sunt civili.

***

– Cum merg lucrurile? Sunt mulţi oameni?

– La dracu`! Resturile au căzut direct în curţile lor!

– Ce fel de avion e?

– Nu-mi dau seama încă. Nu m-am apropiat de fuselaj. Acum sunt în locul în care au căzut primele cadavre. Sunt bucăţi de avion, scaune, corpuri…

– Sunt arme?

– Absolut nimic. Obiectele civililor, resturi medicale, prosoape, hârtie igienică. – Documente sunt? – Da. Ale unui student din Indonezia. De la UniversitateA Thomson.

Partea a III-a

– Cât despre avionul ăsta doborât lângă Snejnoe-Torez. S-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la ieşirea din Grabovo, sunt o grămadă de trupuri de femei şi copii. Cazacii se uită acum prin jur.

– La TV spun că este un avion AN-26 ucrainean. Dar scrisul de pe el zice „Malaysian Airlines”. Ce făcea deasupra Ucrainei?

– Păi înseamnă că aducea spioni. Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!

 
Într-o altă înregistrare publicată pe Youtube, care surprinde momentul prăbuşirii avionului, rebelii pro-ruşi se bucură de eveniment:
 
Rebel 1: Chiar acum avionul a fost lovit.
 
Rebel 2: S-a terminat.
 
Rebel 1: Uite, uite, fum negru, chiar în spatele Terrikon.
 
Rebel 3: Abia acum merge treaba.
 
Rebel 2: La naiba cu avionul!
 
Rebel 1: Priveşte, priveşte fumul!
 
Rebel 3: Aia a fost o explozie.
 
Rebel 1: Sună-l acum!
 
Rebel 2: Au înţeles. L-au lovit! Au tras şi l-au lovit!
 
Rebel 3 (râzând): A meritat să aducem chestia asta, nu?
 
 
Aeronava MH17, a companiei Malaysia Airlines, s-a prăbușit joi, în apropierea orașului Saktiorsk, din regiunea separatistă pro-rusă Donețk, la aproximativ 50 de kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia. Avionul de tip Boeing 777, care avea la bord 298 de persoane, zbura la o altitudine de 10.000 de metri, pe una dintre cele mai folosite rute aeriene către sud-estul Asiei, când a fost lovit de o rachetă sol-aer, de tip Buk.
 
Potrivit Euronews, printre persoanele aflate la bordul aeronavei doborâte în estul Ucrainei se aflau 154 de olandezi, 43 de persoane din Malaysia, 27 australieni, 12 indonezieni, 9 britanici, patru germani, patru belgieni, trei din Filipine și un canadian. De asemenea, toţi cei 15 membri ai echipajului erau din Malayisia, iar la bord se aflau şi trei copii, potrivit aceleiaşi surse.
Citeste mai mult: adev.ro/n8vljg
– Tocmai am doborât un avion. A căzut în apropiere de Enakievo. – Piloţi? Unde sunt piloţii? – Am plecat să căutăm avionul doborât şi să facem fotografii. Se vede o coloană de fum… – Acum câte minute? – Aproximativ 30 de minute. După ce au inspectat avionul, teroriştii au stabilit că au doborât o aeronavă civilă. *** – Da, domnule maior! – …aşa că au fost cei de la Chernukhinsk care au doborât avionul. De la punctul de frontieră Chernukhinsk, cazacii de lângă Chernukhino. – Avionul s-a rupt în bucăţi când era în aer, aproape de mina Petropavlovskaya. Sunt primii 200 de morţi pe care i-am găsit. Sunt civili. *** – Cum merg lucrurile? Sunt mulţi oameni? – La dracu`! Resturile au căzut direct în curţile lor! – Ce fel de avion e? – Nu-mi dau seama încă. Nu m-am apropiat de fuselaj. Acum sunt în locul în care au căzut primele cadavre. Sunt bucăţi de avion, scaune, corpuri… – Sunt arme? – Absolut nimic. Obiectele civililor, resturi medicale, prosoape, hârtie igienică. – Documente sunt? – Da. Ale unui student din Indonezia. De la UniversitateA Thomson. *** – Cât despre avionul ăsta doborât lângă Snejnoe-Torez. S-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la ieşirea din Grabovo, sunt o grămadă de trupuri de femei şi copii. Cazacii se uită acum prin jur. – La TV spun că este un avion AN-26 ucrainean. Dar scrisul de pe el zice „Malaysian Airlines”. Ce făcea deasupra Ucrainei? – Păi înseamnă că aducea spioni. Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!

Citeste mai mult: adev.ro/n8vljg

Serviciul pentru Securitatea Statului, agenţia de informaţii a Ucrainei

Citeste mai mult: adev.ro/n8vljg

Serviciul pentru Securitatea Statului, agenţia de informaţii a Ucrainei

Citeste mai mult: adev.ro/n8vljg

Serviciul pentru Securitatea Statului, agenţia de informaţii a Ucrainei

Citeste mai mult: adev.ro/n8vljg

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: