Traficul de tichete pentru Rabla, în floare și în 2025. Ce poți să faci, de fapt
- Maria Pană
- 15 mai 2025, 06:05

Cei care vor să participe la programul Rabla nu trebuie să aibă ei o mașină de casat, ci pot să apeleze la tichetele unei alte persoane. Acest lucru este scris negru pe alb în noul program Rabla pentru 2025.
Rabla și fără rablă
Ordinul Ministerului Mediului 1.231/2025 stabilește foarte clar că tichetul pentru mașina veche poate aparține cumpărătorului sau unui cedent. Astfel persoana care vrea să cumpere se angajează ”să predea către un colector autorizat un autovehicul uzat aflat în proprietatea sa ori a cedentului”.
Practic solicitantul care nu deține un autovehicul uzat se poate înscrie în programul Rabla. Practic, solicitantul poate prelua un astfel de tichet de distrugere și radiere din circulație a unui autovehicul uzat.

masini rabla / Sursa: Dreamstime.com
Este legal ca solicitantul să nu trebuiască să caseze propria mașină veche. Ci să poată prelua un tichet de la o altă persoană. Acesta din umră se va numi cedent și va casa o mașină veche în numele celui care dorește să solicite ajutorul de stat.
Ce trebuie să semneze cedentul
În ghidul Rabla, cedent este “proprietarul autovehiculului uzat care nu dorește să beneficieze de finanțarea din Fondul pentru mediu, acordată prin program sub formă de ecotichet. Și care se obligă să predea spre distrugere și să radieze din circulație propriul autovehicul uzat, în favoarea solicitantului”.
Acesta poate fi o persoană cu domiciliul sau reședința în România care deține un autovehicul uzat. După ce este de acord să cedeze casarea unei mașini vechi în favoarea solicitantului acesta va completa și va semna o declarație. „Asumarea cedării în favoarea solicitantului este irevocabilă. Cu excepția situației în care solicitantul renunță la achiziționarea autovehiculului nou.
Cedentul nu are niciun drept să obțină ecotichetul sau să emită pretenții de orice natură în fața AFM . AFM și producătorul nu răspund față de solicitant pentru eventualele prejudicii cauzate acestuia de către cedent”, se mai arată în ghid.