Evenimentul Zilei > Actualitate > Traficantul El Chapo habar n-avea cine e Sean Penn. Evadatul mexican era pur şi simplu hipnotizat de actriţa care a intermediat controversatul interviu pentru Rolling Stone
Traficantul El Chapo habar n-avea cine e Sean Penn. Evadatul mexican era pur şi simplu hipnotizat de actriţa care a intermediat controversatul interviu pentru Rolling Stone

Traficantul El Chapo habar n-avea cine e Sean Penn. Evadatul mexican era pur şi simplu hipnotizat de actriţa care a intermediat controversatul interviu pentru Rolling Stone

Joaquín Guzmán Loera, traficantul de droguri mexican cunoscut drept El Chapo, nu auzise în viaţa lui de Sean Penn, relatează The New York Times. “Cum a zis că-l cheamă?”, şi-a întrebat El Chapo avocatul când acesta i-a spus că actriţa sa favorită de telenovele, Kate del Castillo, l-a contactat în legătură cu un interviu pe care spera să-l obţină pentru Sean Penn.

În vreme ce lumea dezbate intens interviul cu El Chapo şi fabuloasa poveste din spatele realizării acestuia de către marele cineast american, ambele publicate în revista Rolling Stone, mai multe mesaje telefonice ajunse în posesia presei relevă faptul că singura persoană care îi atrăsese cu adevărat atenţia infamului mexican era actriţa de seriale. În rest, El Chapo habar n-avea cine e Penn şi nici nu-l interesa vreo discuţie cu el. A făcut-o doar de dragul lui  Kate del Castillo, de la care spera, la rândul său, să obţină ceva.

Mesajele, publicate iniţial de ziarul Milenio, au fost obţinute de autorităţile mexicane care monitorizau atent contactele actriţei cu El Chapo, liderul unuia din cele mai sângeroase şi mai puternice carteluri de droguri din Mexic. Cele mai multe au fost concepute după spectaculoasa evadare a lui El Chapo din iulir 2015. “Evaporarea” lui El Chapo din închisoarea federală Altiplano, aflată la periferia oraşului Santa Juana, situat în partea centrală a Mexicului, a fost deosebit de spectaculoasă şi a fost intens mediatizată.

Schimbul de mesaje dintre cei doi, care a devenit mai intens în perioada realizării controversatului interviu cu Sean Penn din 2 octombrie, ar contura profilul psihologic al traficantului cu mai mare acurateţe decât articolele redactate de Sean Penn.

Potrivit The New York Times, în lumina acestor mesaje, traficantul mexican pare un individ grijuliu, sensibil şi deosebit de politicos, care ar fi în stare să mute şi munţii din loc ca mama sa să-şi întâlnească actriţa favorită – Kate del Castillo. S-a oferit chiar să-i cumpere un telefon pentru a putea comunica fără probleme iar apoi şi-a instruit un subordonat să-i achiziţioneze doamnei actriţe un mobil la modă, drăguţ şi cu ecran mare. Preferabil, roz. Se pare că discuţiile lor nu au avut niciodată o conotaţie sexuală.

Atitudinea traficantului era, mai degrabă, părintească.  La un moment dat, i-a promis ferm că va avea grijă de ea ca de “ochii din cap”, gest la care actriţa s-a emoţionat şi i-a spus că nimeni nu i-a purtat vreodată de grijă. Din păcate, drăgălăşeniile celor doi au fost brusc întrerupte de intervenţia brutală a forţelor mexicane care au luat cu asalt o casă din oraşul de coastă Los Mochis, situat în Sinaloa, statul natal al traficantului. Casa era supravegheată de o lună, a declarat procurorul general Arely Gomez. În timpul asaltului poliției, Guzman a scăpat printr-un tunel ascuns în spatele unui dulap, însă a fost arestat într-o mașină furată, fără a o putea revedea pe actriță.  El Chapo apucase însă să-i spună doamnei actriţe că “e cea mai bună şi mai deşteaptă femeie din lume” pe care o admiră enorm iar ea s-a emoţionat din nou şi l-a numit “prietenul meu frumos”.  

Cea mai fierbinte dorinţă a baronului drogurilor era realizarea unui film biografic despre viața sa și pentru acesta "nu avea încredere decât în Kate", a explicat ulterior Sean Penn.