Tradiții creștine de Bobotează. Când se bea Agheasma Mare. Cea mai puternică rugăciune rostită în această zi

Tradiții creștine de Bobotează. Când se bea Agheasma Mare. Cea mai puternică rugăciune rostită în această zi Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, ziua în care toate apele se sfințesc.

În tradiția creștină, Boboteaza marchează ziua în care Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat în apa Iordanului pe Mântuitorul Iisus Hristos. În ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfinţeşte Agheasma cea Mare, iar creștinii o primesc încă de dimineață, când merg la biserică.

Conform tradiției, Agheasma Mare este încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt și săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele și îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși.

Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor.

Agheasma Mare este păstrată la loc de cinste în locuință, îndeosebi în vase de sticlă.

Când se consumă corect apa sfinţită

Agheasma Mare se bea dimineața, pe nemâncate și înainte de a se lua anafură. De asemenea, se ia după împărtășanie, iar nu înainte.

Tradiția spune că este bine să se consume Agheasma Mare în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei, 5 ianuarie, și până la Odovania Praznicului, pe 14 ianuarie.

Se mai poate consuma în zilele de sărbătoare, în cele de ajunare, înainte de masa, dimineața sau în zilele când credincioșii merg la biserică.

„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice. Cifra 8 este simbolul veşniciei.

Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt”, arăta Preafericitul Patriarh Daniel, într-o predică.

sursa foto. EVZ

Cea mai puternică rugăciune de Bobotează

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: «Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc» şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură și toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând:

«A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor».

Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: «Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai»”.