Trădător britanic, înmormântat cu onoruri militare în Rusia. A deconspirat sute de spioni

Celebrul trădător britanic George Blake, în vârstă de 98 de ani,  a murit în Rusia și a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Troyekurovskoye din Moscova,

În calitate de spion sovietic, fostul ofițer MI6, are pe conștiință aproximativ 600 de spioni occidentali pe care i-a trimis la moarte trădându-i Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece.

Elogiat de Putin

Drept mulțumire pentru serviciile aduse URSS, Blake a fost înmormântat alături de foștii șefi ai KGB, iar președintele rus Putin a trimis o uriașă coroană formată din sute de trandafiri roșii.

De altfel, Vladimir Putin - el însuși fost agent KGB - a trimis și  o telegramă de condoleanțe rudelor și prietenilor lui Blake. Kremlinul a publicat și un mesaj în numele lui Vladimir Putin. "De-a lungul anilor de eforturi dure și intense, el a adus o contribuție cu adevărat neprețuită la asigurarea parității strategice și la păstrarea păcii pe planetă. Inimile noastre vor prețui întotdeauna amintirea caldă a acestui om legendar.”

Mișcări geopolitice neașteptate. SUA și-a găsit un atu uriaș împotriva Chinei

Convingerile comuniste l-au făcut să-și trădeze țara

Blake era ultimul supraviețuitor din lunga listă a spionilor britanici care au trecut de partea Uniunii Sovietice din cauza convingerilor lor comuniste.

Născut în Olanda, Blake s-a alăturat serviciului britanic MI6 în 1944. Șefii săi nu au știut, însă, că acesta devenit communist. Făcut prizonier în timpul războiului din Coreea, acesta a fost internat într-o închisoare comunistă. Acolo l-a citit pe Karl Marx și a hotărât să lucreze pentru Victoria Uniunii Sovietice.

După eliberarea din prizonieratul nord-coreean, s-a întors în serviciile secrete britanice numai ca să transmită secrete sovieticilor. A devenit, drept urmare, agent dublu în timp ce oficial lucra pentru MI6 la Berlin.

Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”

Blake a fost în cele din urmă deconspirat de un dezertor polonez și a fost adus acasă. Autoritățile britanice l-au  acuzat că a dezvăluit identitatea a sute de agenți occidentali din Europa de Est în anii 1950, dintre care mulți au fost executați ca urmare a trădării sale. Condamnarea a fost pe măsură- 42 de închisoare. Dar Blake a reușit să evadeze după numai 5 ani, în 1966, cu sprijinul unor activiști pentru pace. Totul a mers perfect și Blake a ajuns, în cele din urmă, în Republica Democrată Germană, de unde și-a continuat călătoria spre Uniunea Sovietică.

Restul vieții și l-a petrecut în Uniunea Sovietică unde a fost tratat ca un erou

Într-un interviu acordat la Moscova în 1991, Blake și-a explicat trădarea afirmând că a crezut că a lumea se află întreagă se îndreaptă spre comunism. „A fost un ideal care, dacă ar fi putut fi realizat, ar fi meritat cu adevărat”, a spus el.

Spionii britanici care au lucrat pentru URSS

Cenușa altor doi britanici care au lucrat pentru sovietici în timpul războiul rece și care au murit la Moscova - Guy Burgess, în 1963 și Donald McLean, în 1983 - a fost trimisă în Marea Britanie.

Faimosul Philby, care a murit în 1988, a fost înmormântat în cimitirul Kuntsevo din Moscova, scrie ziarul britanic Daily Mail.

„China a pus mâna pe tehnologia extraterestră”? E teoria conspirației sau purul adevăr