Operațiunea „NOI SUNTEM STATUL!” (III). Cum a devenit Liviu Dragnea mai important decât Victor Ponta pentru Binom
- Dan Andronic
- 16 martie 2017, 09:00
Operațiunea „Noi suntem Statul” a suscitat interesul mai multor ziariști. Legătura lui Liviu Dragnea cu fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea este un subiect de actualitate și care generează multe semne de întrebare în privința acțiunilor celui care conduce destinele PSD. Așa cum era normal, s-au scris multe lucruri care au completat adevărul, dar și articole bazate pe relatări care aveau scopul să dezinformeze. Asta demonstrează că am atins pântecul moale al Sistemului.
Încep prin a spune că vreau să reiau afirmațiile făcute în relatările legate de celebrele partide de tenis care au stârnit atâta interes și au făcut să se dea replici și contra-replici.
Uite tenisul, nu-i tenisul, jocul preferat al lui Liviu Dragnea
Afirmațiile pe care le-am făcut au fost următoarele:
1. Victor Ponta și Liviu Dragnea jucau tenis cu George Maior și Florian Coldea, acompaniați de Gabriel Oprea și Vasile Dîncu. Locațiile în care se întâlneau aceștia erau la Ștrandul Generalilor și vila SRI denumită T14 din Aleea Privighetorilor.
2. Aceste întâlniri au început în anul 2010 și au continuat până în 2014.
3. Aveau loc în general în fiecare marți și în fiecare joi, în funcție de programul participanțiilor, componența fiind modificată. Dar este important de înțeles că în cele două locații, în special la vila SRI T14, nu puteau pătrunde persoane care nu aveau aprobare.
4. Victor Ponta și Liviu Dragnea jucau tenis și în alte locuri, la baza lui Dinu Pescariu, unde îi aveau ca parteneri pe fostul tenismen, pe Eugen Bejenariu (deputat PSD), George Cosac, Horia Georgescu (președintele ANI), Vlad Stoica (șeful cancelariei primului-ministru).
„Eu am jucat tenis în mai multe locuri, sper că nu e o infracțiune. Am jucat cu alți oameni. Eu nu îmi aduc aminte ca la aceste partide să fi fost Dan Andronic. (...)
Nu știu dacă ei sunt jucători de tenis (n.r. - Florian Coldea și George Maior). Foarte multe partide le-am jucat la baza domnului Pescariu. Aproape tot timpul am vrut să joc tenis cu oameni care se pricep mai bine decât mine la tenis, ca să am ce să învăt și să fie și meciurile mai interesante. Nu te duci la SRI ca să joci tenis, cred eu.
Eu am făcut echipă și mai fac echipă cu George Cosac. Am jucat și cu Victor Ponta, era adversar, el făcea echipă cu Dinu Pescariu și eu cu George Cosac. Am jucat și cu Vasile Dîncu, câteodată joacă bine, dar de cele mai multe ori nu”, a precizat Liviu Dragnea.
Așa cum menționam anterior, Liviu Dragnea uzează de o stratagemă ieftină: spune că a jucat tenis la baza lui Pescariu și că acolo nu a jucat cu Coldea și Maior. Ceea ce este adevărat, dar nu răspunde la întrebarea reală: Dragnea, ai jucat tenis cu Maior și Coldea la T14? Atunci când a fost întrebat direct de Silviu Mănăstrire la B1 TV, Dragnea a dat un răspuns sibilinic: Am jucat cu alți oameni…
Ca și când tenisul se joacă cu roboți. Repet, Dragnea nu spune că nu a jucat tenis cu Maior și Coldea, ci că a jucat cu alte ființe umane, iar cei doi nu veneau la baza lui Pescariu.
Dacă nu ar fi vorba de lucruri serioase, ar fi cel puțin penibil că stăm să analizăm declarațiile președintelui PSD cu pixul în mână, atenți la semnificația cuvintelor folosite. Ăștia și când vor să mintă nu știu să o facă.
De altfel, ieri, fostul premier social- democrat a făcut o primă concesie adevărului…
„Am jucat tenis la T14. Dar nu o să vă spun niciodată cu cine!“, în urmă cu două zile.
”Nu am jucat până în 2015 tenis fără Liviu Dragnea, iar după aceea nu m-a mai chemat la nimic, că acum e el șef.”, aseară.
Victor Ponta
Ziua de naștere a lui Coldea, prilej de socializare cu partenerii din Justiție
Ca și data trecută sunt nevoit să fac câteva precizări: lista persoanelor care au participat la ziua de naștere a lui Florian Coldea de la K2 în anul 2013 și 2014 poate că nu este completă, sau este amestecată cu invitații la cea a lui Maior, dar în principiu „echipele” erau aceleași. Sunt deschis la orice comentarii ale celor prezenți, cu atât mai mult cu cât în ultimele săptămâni nu am avut nici o reacție oficială.
Așa cum am prezentat-o în primul articol, reiau lista invitaților:
> George Maior - directorul SRI; după cum se știe ziua de naștere a ex-directorului SRI este apropiată de cea a fostului prim-adjunct, așa că uneori era prezent în calitate de amfitrion.
> Victor Ponta - prim-ministru; cu mențiunea că în perioada campaniei electorale intrase într-un conflict cu Florian Coldea, pe care îl avertizase că va fi primul om schimbat dacă ajunge președintele României, așa că nu a mai fost pe lista invitaților în 2014.
> Gabriel Oprea - vicepremier, fost ministru al Apărării, viitor de Interne; era omul cel mai apropiat de George Maior și Florian Coldea, fiind legați de o prietenie veche, cimentată de-a lungul numeroaselor guvernări.
> Liviu Dragnea - vicepremier; interesant în cazul acestuia este faptul că cel care i-a înlesnit legătura cu șefii SRI a fost Victor Ponta. După perioada inițială, 2011-2012, acesta, prin Vasile Dîncu, a dezvoltat o relație directă cu Florian Coldea, „operativul” SRI. Este semnificativă prezența sa în K2 la momentul 2014 pentru că Victor Ponta intrase, așa cum am specificat, întrun conflict deschis cu prim-adjunctul SRI.
> Robert Cazanciuc - ministrul Justiției; foarte dornic să intre în grațiile celor prezenți, este descris de participanți ca fiind de o amabilitate dusă la extrem cu șefii Parchetelor.
> Horia Georgescu - președintele ANI; un personaj care a jucat un rol important prin dosarele de incompatibilitate pe care le-a inițiat. A gravitat în jurul lui Victor Ponta, pe care l-a avut ca partener de tenis ani buni, dar în același timp avea o relație personală cu George Maior. Fiind unul din „oamenii lui Băsescu” a făcut dosare „grele”: Eduard Hellvig, Klaus Iohannis, șamd.
> Vasile Blaga - copreședintele PNL; era văzut ca o contrapondere la influența Elenei Udrea în PDL și era „cultivat” în vederea realizării unor obiective politice.
> Ilie Sârbu - senator PSD, socrul lui Ponta;
> Teodor Meleșcanu - director SIE;
> gen-maior Marian Hăpău - directorul DGIA;
> Ilie Botoș - consilier al ministrului Apărării;
> Livia Stanciu - președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție; Judecătoarea ÎCCJ era prezentă la toate reuniunile oficiale și neoficiale ale SRI, DNA, MApN, fiind considerată una din persoanele extrem de apropiate de George Maior și Florian Coldea.
> Laura Codruța Kovesi - procuror șef DNA; personaj-cheie în structura de putere care s-a instituit după 2009. A fost membru al echipei Maior- Coldea-Oprea-Stanciu, fiind recuperată și protejată mediatic de fiecare dată când a fost nevoie. Episodul numirii sale la DNA și aducerea de la Bruxelles merită analizată separat.
> Horia Valentin Șelaru - fost procuror DNA, actual judecător la ÎCCJ; în privința acestuia am întrebat în mod explicit dacă a fost prezent în calitate de procuror DNA sau judecător la ÎCCJ. Mi s-a spus că a fost prezent în ambele calități, ceea ce ne arată cât de putenic era legat de cercul de interese. Deloc întâmplător, judecătorul Valentin Șelaru a fost inclus pe lista celor 4 judecători care aprobă mandatele de siguranță națională.
> Lia Palade - procuror șef la PCA București;
> Bogdan Licu - prim adjunct al Procurorului General;
> Oana Hăineală - procuror, membru CSM;
> Codruț Olaru - DIICOT;
> Petre Tobă - chestor, șeful Poliției Române, viitor ministru de Interne;
> Lucian Pahonțu - șef SPP. Prezent la aceste întâlniri, nu a dat nici o informație președinteleui Traian Băsescu, așa cum acesta a menționat public;
> Gen. SRI Dumitru Dumbravă - omul care răspundea de câmpul tactic din Justiție.
Din afara sistemului de forță mai erau prezenți la toate aniversările încă două persoane importante pentru înțelegerea situației:
> Mihaela Nicola - specialist PR, proprietarul unei agenții responsabilă de imaginea SRI și se pare că și a Laurei Codruța Kovesi. Oricum, sursele care ne-au relatat despre aceaste întâlniri ne-au spus că Mihaela Nicola stătea la masă cu șefa DNA, una lângă alta. De altfel, Mihaela Nicola era invitată la toate evenimentele oficiale ale SRI, fiind văzută la masă cu Florian Coldea și George Maior, ceea ce arată respectul de care se bucura. Nici un alt ziarist sau PR-ist nu a fost prezent la aceste reuniuni;
> Vasile Dîncu - sociolog, prieten cu mare parte din cei de sus.
Încă o dată trebuie să spun că ziua de naștere a lui Florian Coldea, pe 21 septembrie, destul de apropiată de cea a lui George Maior, 16 noiembrie. Amândouă aveau loc la K 2 și lista participanților avea multe puncte comune.
De ce nu apare Traian Băsescu? Dar cei de la SIE?
Este una din întrebările cele mai des întâlnite, fiind greu de explicat pentru mulți absența de pe lista invitaților a Președintelui la ziua lui Coldea și Maior. În realitate, Traian Băsescu era invitat de fiecare dată, dar de fiecare dată a declinat invitațiile la chermezele SRI. Cu atât mai mult cu cât știa că tot ceea ce se întâmplă în acele locații este înregistrat. Așa că evita să se ducă la asemenea evenimente.
Relatările care au condus la reconstituirea acestei liste au fost ale unora dintre participanți. În lipsa unui răspuns oficial din partea SRI este imposibil de spus dacă pe lângă cei amintiți au mai participat și alte persoane. Așa cum am mai spus, există fotografii de la acest eveniment realizate de un angajat al SRI, după cum ar trebui să mai existe și registrul de intrări care este completat cu numărul de înmatriculare al fiecărui autoturism care intră pe poarta vilei.
O investigație a Comisie SRI ar putea să scoată la iveală aceste lucruri, dar este greu de presupus că reprezentanții PSD vor avea mână liberă. Totodată, este o oportunitate și pentru directorul SRI Eduard Hellvig care poate rezolva acele probleme-parazit din principalul serviciu de informații al României.
Revenise. Așa cum remarcam la un post de televiziune, reprezentanții SIE nu au fost menționați printre participanți. Există o explicație. Trebuie spus că relația între SRI și SIE a fost una destul de tensionată în perioada celor două mandate ale lui Traian Băsescu, reprezentanții spionajului extern considerând că SRI este favorizat din punct de vedere material și relațional în raportul cu președintele României.
De aceea, relația între cei doi prim-adjuncți a fost cu suișuri și coborâșuri. Despre prezența prim-adjunctului SIE Silviu Predoiu la ziua de naștere a lui Florian Coldea n-am aflat, fiind posibil ca în acel moment să fi apărut tensiunile legate de distrugerea de către DNA a afacerilor unor oameni legați de SIE.
În schimb, l-am menționat pe Teodor Meleșcanu, directorul SIE, printre participanți, interesant, întrucât acesta căzuse în dizgrația președintelui Băsescu după refuzul acestuia de a preciza public dacă Victor Ponta a fost ofițer acoperit al serviciului. Conflictul cu Președintele din octombrie 2014, care izbucnise în subteran cu câteva luni înainte, nu l-a împiedicat pe Coldea să-l invite la ziua sa. Ca un semn de apreciere?!
Liviu Dragnea devine important pentru Băsescu și pentru Binom
S-a comentat în ultimele zile despre rolul pe care l-a jucat Liviu Dragnea în elaborarea pactului de coabitare dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. S-au făcut zeci de emisiuni în care au curs intervențiile pe această temă.
„Undeva, în primăvara anului 2013, în birou la Crin Antonescu, Victor Ponta, premier la acea vreme, a venit cu o hârtie în buzunar pe care erau trei nume: Tiberiu Nițu, Alina Bica și Codruța Kovesi... Mona Pivniceru a spus că nu va semna așa ceva și că preferă să își dea demisia. Ulterior, așa s-a și întâmplat și a fost propusă la Curtea Constituțională... Eu nu am participat la nicio negociere care a generat acele nume”, a declarat Dragnea.
Ceea ce nu s-a spus este un element- cheie în opinia mea:
„Despre toată această poveste eu pot să vă spun faptul că Antonescu nu a negociat niciun pact de coabitare, așa cum își amintește toată lumea, am fost împotrivă, inclusiv în discuția cu Traian Băsescu de la Cotroceni. Acest pact nu a fost negociat de către mine, eu am fost împotrivă. Pactul de coabitare a fost semnat de către domnul Victor Ponta”, a declarat Crin Antonescu
Liviu Dragnea este cel care l-a convins pe Crin Antonescu să vină la Palatul Cotroceni. Liderul PNL nu avea de gând să se prezinte la ceea ce considera că este o abdicare a USL în fața lui Băsescu. Timp de două ore, Liviu Dragnea, aflat acasă la Antonescu, a insistat ca acesta să fie prezent. În final l-a convins.
„Când iei singur deciziile inevitabil unele sunt bune, altele mai puțin bune, doar că trebuie să ți le asumi și nu trebuie să le lași pe alții. Eu am avut prostul obicei să-mi asum eu tot. De exemplu, faimosul pact cu Traian Băsescu. Mi l-am asumat eu. De scris și de negociat, l-a negociat Liviu Dragnea și a fost prezent cu mine acolo”, a spus Victor Ponta, pentru DC News.
Cum a fost convins Victor Ponta să negocieze cu Traian Băsescu? Așa cum a recunoscut în cursul serii de luni, Traian Băsescu transmisese liderilor USL un mesaj clar: Dacă semnați Pactul de Coabitare accept varianta de prim-ministru propusă de USL, dacă nu, voi recunoaște rezultatul alegerilor și voi face o propunere de premier care să fie din partea acestei alianțe.
Mesajul ascuns al lui Traian Băsescu pentru Victor Ponta era următorul: Dacă nu semnezi, pun alt prim-ministru!
Cine era acel nume care l-a făcut pe Victor Ponta să semneze Pactul?
LIVIU DRAGNEA…
Atunci a devenit Liviu Dragnea un om politic mai important decât Victor Ponta. Pentru Binom.
În lipsa unor declarații credibile care să infirme cele relatate de mine în articole, ca de obicei s-a apelat la o diversiune. Cunoscutul colaborator al DNA, Dan Tapalagă (Hotnews) a publicat o informație potrivit căreia m-aș fi văzut cu Sebastian Ghiță în Serbia. Vreau să nu mă ascund în spatele confidențialității jurnalistice așa că infirm categoric, așa cum i-am spus și lui, prostia asta.
Nu l-am văzut pe Ghiță de când a plecat din țară, n-am vorbit cu el, n-am corespondat cu el, nici măcar nu l-am visat…
Următorul episod în ziarul de marți.