“Trădarea cărturarilor”. Iată ce au aflat americanii despre uriașa corupție din universități!
- Ovidiu Drugă
- 14 februarie 2020, 16:38
Oricât s–ar strădui politicienii să ne convingă de contrariu, banii conduc lumea, nu valorile “umaniste” cu care ne tot scot ochii. N-ar fi, însă, correct să aruncăm vina numai asupra “marilor” bărbați de stat. Și ceilalți așa-ziși lideri de opinie (ziariști, artiști sau experți cu titluri universitare grele) sunt extrem de sensibili la ochiul dracului. Așa se explică, de altfel, și faptul că toată lumea bună promovează progresismul neomarxist fără nicio reținere.
Nu faceți greșeala să le minimalizați puterea acestor "cărturari". N-or putea ei să dea ordonanțe de urgență sau legi, nici să semneze contracte de miliarde, dar se pricep ca nimeni alții să manevreze opinia publică și s-o ațâțe în sensul dorit de cei care le umplu buzunarele.
Curtis Yarvin (aka Mencius Molbug), un inginer de software si blogger din Statele Unite, a sintetizat genial structura establishmentului: „Catedrala are două părți: universitățile acreditate și presa mainstream. Universitățile formulează politicile publice, presa ghidează opinia publică. Cu alte cuvinte, universitățile iau deciziile, iar presa obține consimțământul (marelui public). Este foarte simplu, exact ca un pumn în gură”.
Din păcate, “Catedrala” este chiar mai simplu de cointeresat financiar decât politicienii. Donațiile pentru campaniile electorale sunt plafonate de lege, iar “atențiile personale” de orice natură intră sub incidența codului penal ca dare de mită. În schimb, presa e considerată o afacere prvată, așa că jurnaliștii și patronii lor nu prea au de dat socoteală nimănui.
În ceea ce îi privește pe creatorii “de conținut” din universități, aceștia pot primi oricât burse și finanțări din partea oricui fără să-și facă griji. S-a indignat cineva că marele "filantrop" George Soros (care, în treacăt fie spus, n-a donat un sfanț pentru lupta cu maladiile care amenință omenirea) scoate din buzumar un milliard de dolari pentru o nouă reţea de universităţi care să lupte cu autoritarismul și să propovăduiască valorile liberale? Nici vorbă, unii s-au grăbit să salute proiectul cu aplauze.
De altfel, nu numai Geoge Soroș e extrem de darnic cu mediul universitar, Chinezii și alți “democrați” scot din buzunar, la rândul lor, milioane de dolari. Nu ca să transforme univeritățile în bastioane ale progresismului (acesta e rolul lui George Soros), ci ca sa se înfrupte și ei din descoperirile de ultimă oră ale “imperialiștilor” sau să convingă opinia publică în sensul dorit. A trecut vremea când stânga occidentală colabora cu Uniunea Sovietică din convingere, acum urmașii spirituali ai lui Herbert Marcuse se vând pe bani grei.