Totul despre finantarile europene

Totul despre finantarile europene

Miliarde de euro de la UE asteapta doar redactarea Ghidului aplicantului si proiecte bune.

Fondurile europene pentru Romania, a caror valoare depaseste 19 miliarde de euro, vor putea fi accesate, pana in 2013, de companiile, organizatiile si autoritatile publice. Statul va contribui la realizarea proiectelor cu peste 3 miliarde de euro. Suma este impartita pe sapte programe operationale sectoriale (POS).

Investitiile in sistemul energetic national, in productie si in dotarea scolilor cu internet primesc bani din POS Competitivitate Economica. In acelasi timp, drumurile si porturile nationale, caile ferate si aeroporturile pot atrage bani din POS Transporturi.

Pentru protectia mediului, banii vin prin POS Mediu, iar pentru instruirea personalului - prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane. Restul banilor pot fi accesati prin programul privind intarirea capacitatii administrative, cel de asistenta tehnica si cel regional. Agricultura, precum si construirea drumurilor comunale vor fi finantate din fondurile Planului National de Dezvoltare Rurala.

Pasi

Etapele care trebuie parcurse

1. Hotarasti care este proiectul pentru care doresti sa obtii finantarea

2. Intocmesti un plan de afaceri care sa cuprinda o estimare realista a costurilor si a perioadelor de timp necesare realizarii tuturor etapelor proiectului

3. Te informezi referitor la fondurile structurale disponibile si localizezi programul in care se incadreaza proiectul tau

4. Identifici sursele financiare pentru asigurarea cofinantarii (surse proprii, imprumut bancar)

5. Efectuezi procedurile de achizitie publica pentru elaborarea studiilor de fezabilitate (pentru proiectele de constructii)

6. Obtii avizele si permisele necesare (de urbanism, de construire etc.)

7. Completezi si depui cererea de finantare, insotita de documentele ce vor fi prezentate in Ghidul aplicantului, la una dintre cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala (situate in Bucuresti, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Calarasi, Braila si Piatra-Neamt)

8. Demarezi realizarea proiectului finantat

ATENTIE! Trebuie sa-ti asiguri un „fond de rezerva” cand demarezi proiectul, deoarece banii din aceste fonduri iti vor ajunge in buzunar abia dupa decontarea facturilor care atesta realizarea etapelor.

Cererile de rambursare se depun pentru decont lunar, insotite de facturi, la Agentiile de Dezvoltare Regionala. Autoritatile publice pot demara proiectele cu ajutorul prefinantarii - o suma asigurata de stat, echivalenta cu 15% din valoarea contractului de finantare.

CONDITII

Finantari pentru orice din programul operational regional Prin intermediul Programului Operational Regional (POR), la beneficiarii romani vor ajunge peste 4 miliarde de euro, in perioada 2007-2013. Din aceasta suma, 3,73 miliarde de euro vor veni de la Uniunea Europeana. Restul este partea de cofinantare pe care trebuie sa o asigure tara noastra: 618,1 milioane de euro, din sectorul public, si 95,8 milioane de euro, din domeniul privat.

Potentialii beneficiari eligibili in cadrul acestui program sunt primariile, consiliile judetene, dar si furnizorii de servicii sociale cum sunt scolile, spitalele, organizatiile nonguvernamentale sau fundatiile care asigura servicii sociale. De asemenea, au toate sansele sa castige o finantare din acest program companiile publice sau private care nu au datorii la bugetul de stat.

Terenuri de golf si partii de schi

Potrivit lui Gabriel Friptu, director general al Directiei Generale Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), acest program finanteaza construirea si reabilitarea drumurilor judetene si a strazilor din orase, precum si dezvoltarea si reabilitarea statiunilor turistice si balneo-climaterice.

Reabilitarea si echiparea scolilor, a spitalelor, lucrarile la drumurilor judetene, la strazile din orase, dar si constructia soselelor de centura sunt proiecte care tintesc banii POR. Altele pot fi decontaminarea terenurilor, transportul si depozitarea substantelor toxice.

Microintreprinderile care au activitati de productie, servicii sau constructii pot intocmi proiecte pentru achizitionarea sistemelor IT sau a echipamentelor si tehnologiilor moderne. De asemenea, firmele mici mai pot cere bani pe acest program pentru constructia, extinderea, reabilitarea sau modernizarea spatiilor de productie.

Amenajarea de piste pentru ciclo-turism, partii de schi, piscine, stranduri, terenuri de minigolf, tenis, paint-ball sau echitatie pentru atragerea turistilor sunt alte activitati pentru care vor fi alocati bani prin acest program.

Monitorizare stricta

Proiectul pentru obtinerea unei finantari din fonduri europene trebuie depus de proprietarul terenului sau al cladirii pe care se realizeaza investitia. Acesta va aduce documente ce dovedesc dreptul de proprietate asupra obiectivului sau, dupa caz, contractul de concesiune ori de inchiriere.

In unele cazuri, vor trebui incheiate parteneriate. De exemplu, daca o primarie doreste sa modernizeze cladirea in care functioneaza un centru de plasament, aceasta trebuie sa incheie un parteneriat cu fundatia care gestioneaza activitatea centrului.

Anumite cheltuieli precum achizitia de autoturisme nu sunt eligibile, deci nu pot fi finantate din bani europeni. In functie de tipul de proiect, valoarea totala a acestuia poate varia intre 200.000 si 25 de milioane de euro.

Proiectul va fi monitorizat, pe durata desfasurarii, de reprezentantii ADR-urilor. Curtea Europeana de Conturi verifica daca incasarile si cheltuielile UE s-au efectuat legal si corect. Iar daca descopera nereguli, proiectul va fi stopat. Ca sa nu fie nevoiti sa returneze toti banii, aplicantii sunt obligati sa mentina destinatia proiectului timp de cinci ani de la finalizarea lui.

Informare

Ghidul pentru Programul Operational Regional, on-line

Brosura „Programul Operational Regional - Scurt ghid practic” a fost tiparita de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in 5.000 de exemplare. Ghidul se adreseaza potentialilor beneficiari, informandu-i despre programele operationale din Cadrul Strategic National de Referinta, despre domeniile si proiectele care pot atrage finantari.

De asemenea, ghidul cuprinde sfaturi practice de care trebuie sa tina cont fiecare solicitant. Ghidurile pot fi procurate gratuit, la centrul de informare din incinta ministerului. Incepand de saptamana viitoare, ghidul va ajunge si la cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala, care le vor distribui la primarii si consilii locale.

Potrivit reprezentantilor ministerului care gestioneaza POR, ghidul poate fi descarcat, incepand de astazi, de pe site-ul www.mdlpl.ro, precum si de pe adresele de internet ale ADR-urilor (www.adrse.ro, www.adrnordest.ro, www.adrbi.ro, www.adrmuntenia.ro, www.adroltenia.ro, www.nord-vest.ro, www.adr5vest.ro, www.adrcentru.ro).

Ne puteți urmări și pe Google News