Totul despre aplicațiile de monitorizare a copiilor. Cum poți să verifici câte ore petrece pe telefon și la ce se uită

Totul despre aplicațiile de monitorizare a copiilor. Cum poți să verifici câte ore petrece pe telefon și la ce se uită Utilizarea excesivă a telefonului în rândul adolescenților. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Din ce în ce mai mulți părinți folosesc aplicațiile de monitorizare a copiilor. Ei pot afla câte ore petrec minorii pe telefon, le pot limita accesul la anumite pagini și pot afla la ce se uită. Un consultant în Protecția Datelor Personale (GDPR) a oferit mai multe detalii despre aceste aplicații.

Tudor Galoș, consultant în Protecția Datelor Personale (GDPR), a explicat care sunt beneficiile și dezavantajele aplicațiilor de monitorizare a copiilor. Cu ajutorul lor, părinții pot afla cât timp a petrecut un copil pe net, pe rețelele sociale, în fața televizorului și pe streaming-urile de filme. Adulții pot bloca și conținutul nepotrivit.

„Trebuie să înțelegem că sunt două curente, unul, să lași copilul pe device-uri și doi să nu îl lași deloc. A doua nu cred că este o opțiune, atâta timp cât acești copii cresc cu aceste device-uri și tehnologii, este nevoie să le folosească și să se obișnuiască cu ele, pentru că ei cresc cu aceste tehnologii, învață să colaboreze, să lucreze în echipă, interacționează cu alte culturi și civilizații. Ceea ce este foarte interesant.

Acum, dacă îi lași, întrebarea este, cum controlezi ce se întâmplă? Copiii nu au mecanismele de autoapărare împotriva a ceea ce înseamnă cyberbullying, prădători sexuali sau a răutăților care se întâmplă pe social media, nu au mecanismele să gestioneze astfel de situații. Soluția este să pui, ca părinte, sau tutore, genul acesta de tehnologii care să limiteze și timpul petrecut dar și conținutul.”, spune specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tehnologia a evoluat

Tudor Galoș a mai declarat că părinții pot controla telefoanele, tabletele și televizoarele copiilor, dar că este recomandat să le ofere și puțină intimitate, în special adolescenților.

„Lucrurile au evoluat mult, sunt tehnologii care permit ca un copil, indiferent pe ce device se loghează, să aibă aceleași limitări pe care părintele le stabilește. Părintele să controleze telefoane, tablete, smart TV, și alte echipamente smart și foarte important și conversațiile. Legal părintele este responsabil de minor până la 18 ani, dar pentru ceea ce ține de consimțământ, până pe la vârsta de 16 ani ai putea.

copil telefon

Sursă Dreamstime

Totuși, trebuie să îi dai și o intimitate copilului, și aici ține de fiecare copil în parte, sunt copii care se maturizează mai repede, care înțeleg ce înseamnă intimitate dar și responsabilitate, de aceea rolul părintelui este foarte important.”, spune Tudor Galoș.

Lista aplicațiilor de monitorizare a copiilor

Qustodio: Instrumente excelente de monitorizare, filtre web detaliate, urmărirea locației în timp real, instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și multe altele.

Bark: Monitorizează peste 30 de aplicații de social media și are un filtru web eficient, dar instrumentele pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranului nu sunt foarte flexibile.

Mobicip: Filtru web configurabil și instrumente elementare pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranului, dar nu monitorizează majoritatea rețelelor de socializare.

KidLogger: Monitorizează jurnalul de apeluri al copilului și poate limita timpul petrecut în orice aplicație, dar nu are filtru web.

FamilyKeeper: Notificări în timp real și urmărirea locației, dar nu oferă limitări de timp sau blocarea aplicațiilor, potrivit Impact.