Cât de mult îi afectează pe copii divorțul părinților. Cum pot fi ajutați cei mici să treacă mai ușor peste această traumă. Sfaturi de la psihologi

Cât de mult îi afectează pe copii divorțul părinților. Cum pot fi ajutați cei mici să treacă mai ușor peste această traumă. Sfaturi de la psihologi Sursa: Arhiva evz

Copiii suferă extrem de mult atunci când părinții lor se despart. Pot ajunge să dezvolte tulburări de comportament. Psihologii spun că este recomandat ca părinții să le explice din timp situația, pentru ca ei să aibă timp să se obișnuiască cu ideea.

Divorțul părinților îi afectează extrem de mult pe copii, iar aceștia se învinovățesc pentru problemele adulților. Psihologii spun că, de cele mai multe ori, copiii se simt abandonați și speriați.

„Părinţii oferă o bază de siguranţă de la care copilul porneşte în explorarea de sine şi a lumii înconjurătoare. Dacă un părinte pleacă, securitatea copilului este în mod cert ameninţată.

Deseori, cel mic este "prins la mijloc", el devine o armă a conflictelor dintre părinţi. Alteori, el asistă neputincios la conflictele familiale, la certuri, agresiuni verbale sau fizice, excese de furie sau la manifestările de suferinţă ale părinţilor săi. Unii părinţi sunt atât de copleşiţi de durere, încât ei caută alinare la propriul copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alţii sunt atât de preocupaţi de propriile frământări, încât nu mai au resursele necesare pentru a se dedica copilului şi a-i acorda sprijinul emoţional de care are atât de mare nevoie“, explică psihologul Ingrid Schiffer.

Copiii suferă mult

Cei mai afectați sunt copiii mici care nu pot înțelege situația și nu nici nu pot procesa suferința. „Copiii între trei şi şapte ani sunt cei mai afectaţi. Dezvoltarea lor cognitivă şi emoţională nu le asigură încă mecanismele necesare de apărare în faţa suferinţei. Un copil mic simte nevoia să intervină în mod direct şi să "repare" ceea ce părinţii au stricat.

Este posibil ca un copil de trei, patru sau cinci ani să încerce din greu să fie "cuminte", pentru ca mama şi tata să fie din nou fericiţi şi să rămână împreună. Alţi copii devin rebeli şi provocatori, ca şi cum ar vrea să-şi demonstreze că sunt într-adevăr "atât de răi" încât să merite asemenea durere“, explică psihologul.

Nu este vina lor

Pentru ca un copil să treacă mai ușor peste divorțul părinților, aceștia ar trebui să îi explice foarte clar că nimic din ceea ce se întâmplă cu este vina lui. „Chiar dacă soţii se despart, copilul are nevoie să ştie că mama şi tata continuă să rămână părinţii săi şi să se implice activ în viaţa lui. Intenţia de separare trebuie comunicată din timp copilului, pentru a-i acorda răgazul necesar în care să se pregătească pentru momentul despărţirii de unul dintre părinţi. După ce a fost asigurat de iubirea ambilor părinţi, copilul trebuie să ştie la ce să se aştepte în viitorul apropiat, că unele lucruri se vor schimba şi altele nu.

Se recomandă ca părinţii care se separă să se respecte reciproc şi să nu discute cu copilul despre greşelile ceiluilalt, să nu îl încărce cu detalii inutile. Deasemenea este bine ca cei doi să cadă de acord asupra creşterii şi educaţiei viitoare a copilului“, a mai spus speciaistul, potrivit la-psiholog.ro.

În urma separării părinților copiii pot dezvolta tulburări alimentare sau de comportament. Pot avea stări de anxietate și tristețe prelungită, devin retrași, iau note mici la școală și au o stimă de sine scăzută. Pot avea și dureri de cap sau de stomac din cauza stresului. Dacă apar astfel de manifestări este recomandat ca părinții să îi ducă la consiliere psihologică.