Evenimentul Zilei > Actualitate > Toți românii trebuie să știe asta! În ce condiții poți cere testare pentru coronavirus
Toți românii trebuie să știe asta! În ce condiții poți cere testare pentru coronavirus

Toți românii trebuie să știe asta! În ce condiții poți cere testare pentru coronavirus

Unul dintre medicii Institutului „Matei Balș”, din Capitală, revine cu precizări importante

Adrian Marinescu, medic infecționist, afirmă că testarea pentru noul coronavirus nu se face la cerere! Precizarea este foarte importantă, întrucât mulți români au sunat la numărul unic de urgență 112 întrebând cum pot fi testați pentru virusul Covid-19.

„Testarea nu se face niciodată la cerere. Testarea se face în cazul persoanelor care au un context epidemiologic”, declară Marinescu.

Ce înseamnă context epidemiologic explică chiar medicul de la „Matei Balș”: „O persoană care vine dintr-o zonă cu risc dintr-o ţară unde există măcar 500 de cazuri, asta înseamnă o zonă care are risc, sau în cazul celor care au reprezentat contact cu o persoană pozitivă. Dacă la un moment dat cineva este diagnosticat cu Covid-19, toate persoanele care au reprezentat contact direct care să fie dovedit vor fi testate indiferent dacă au sau nu simptome”.

Pe de altă parte, arată Adrian Marinescu, „dacă persoana cu context epidemiologic nu are simptome, este o persoană asimptomatică, ea va rămâne în autoizolare, nu se face testarea decât în situaţia în care devine simptomatică”.

Potrivit acestuia, testarea se face, de asemenea, în momentul în care o persoană este pozitivă, este internată în spital şi se testează pentru a verifica dacă s-a vindecat. „Şi atunci trebuie făcute două teste, la intervale de 24 de ore, care să fie amândouă negative. Aceasta este situaţia în care se face testarea la momentul acesta”, a subliniat Marinescu.