Tot răul spre bine. Drulă, la 4 luni de la publicarea stenogramelor. ”Gata cu combinațiile.” Video

Tot răul spre bine. Drulă, la 4 luni de la publicarea stenogramelor. ”Gata cu combinațiile.” Video

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, s-a referit recent la episodul înregistrărilor pe care procurorii DNA Constanța le-au făcut în fostul său birou, pe vremea când era ministru. În urma publicării acelor stenograme, s-a aflat dialogul purtat cu doi liberali care îi cereau să îi păstreze în funcții pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Actualul vicepreședinte al USR consideră că acțiunea coordonată de procurorii DNA a fost un semnal pentru oprirea actelor de corupție din ministerul pe care îl conducea la acea vreme.

Drulă s-a ferit să discute pe larg despre subiect deoarece există un dosar penal în cercetare. Totuși, a spus că DNA i-a cerut foarte multe documente despre mai multe instituții din subordine.

În acest sens, a format o echipă în minister care s-a ocupat de livrat toate documentele solicitate. Declarațiile acestuia au fost lansate la Digi24, în emisiunea “În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu,

Ne puteți urmări și pe Google News

„Câte discuţii am avut, mai ales cu cei din PNL, care mi-au cerut întrevederi şi voiau să ne vedem şi erau despre oameni. La un punct, nu mi s-a părut un pattern, după care mi-am dat seama că se întâmplă şi foarte puţine discuţii erau despre politici publice, despre proiecte.

Ce mai știe Drulă despre procurorii DNA

Întreaga zumzăială politică se învârte în jurul unor oameni: cine e director la un spital care e în subordinea ministerului, cine e la o instituie de-asta unde procurorii DNA, din ce am citit şi eu în presă, au descoperit că s-au cumpărat cu un an înainte, în 2020, patru vapoare care costau 50 de milioane de lei, sau atât s-a plătit la producător, cu o sută.

Deci 50 de milioane se înţelege că este paraîndărătul, peste, o sumă enormă dacă ne gândim la ce se poate face cu ea. În zona de balastiere de exemplu, acele materiale care se folosesc în corpul de umplutură al autostrăzilor…

O întreagă reţea clientelară politică în jur și care, prin primarii pe care îi – spre exemplu la autostrada din zona de sud a Bucureştiului, sunt primarii PNL în acest caz – întârzie avize, pun diverse piedici, trimit controale şi aşa mai departe pentru că nu se cumpără de unde trebuie.

Am anumite indicii, ştiu că au şi alte organe ale statului aceste informaţii şi le pot valorifica, nu e treaba mea, eu nu sunt poliţist, nu sunt procuror”, a spus Cătălin Drulă la Digi24.

Când s-a referit la „monopoluri conectate la partid în zona de autostrăzi şi de materiale de construcţii″, Drulă a subliniat că în această situație avem „secretul lui Polichinelle″ (n.r. - secret cunoscut de toată lumea).

 

foto: facebook / catalindrulausr

Schimbarea din funcție a șefului ISCTR

Altfel, el a comentat schimbarea din funcție a şefului Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR), deşi „a făcut controale pe bune ale greutăţii camioanelor”.

„A găsit, din 1.000 de camioane cântărite, 600 aveau depăşiri grave. Ce s-a întâmplat este - şi am semnalul ăsta de la cei care folosesc serviciile transportatorilor, constructori de autostrăzi şamd – s-a normalizat piaţa, adică a trebuit să plăteşti două transporturi în loc de unu, s-a plătit preţul real.

Există totdeauna un cost al corupţiei. Omul ăsta a fost înlăturat din funcţie. Se ştie că sunt vânate aceste poziţii – şefii acestor instituţii, că vorbim de ISCTR, la nivel de judeţ, la nivel de regiune, sunt vânate de politicieni pentru că politicieni au firme de transport şamd.”

În aceeași emisiune de la Digi 24, Drulă a subliniat că DNA i-a cerut Ministerului Transporturilor „foarte multe documente″, pe care le-a transmis așa i-au solicitat procurorii.

Cum s-a ajuns la stenograme

Amintim că la 1 iulie 2021, G4Media publica înregistrările făcute de procurorii DNA în biroul lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor la acea dată.

Senatorul liberal George Stângă președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, îi cereau să îi păstreze în funcții pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

În cadrul urmăririi penale din dosarul de luare de mită, trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat, procurorii DNA au montat tehnică de supraveghere audio-video și în biroul ministrului transporturilor Cătălin Drulă. Mai departe puteți citi acele stenograme, care arată cum încercau doi liberali să intervină pe lângă ministrul Drulă ca să le țină oamenii în funcții.