Tot ce trebuie să știți despre pașaportul biometric. Informații despre costuri, acte necesare și cum să te programezi

Tot ce trebuie să știți despre pașaportul biometric. Informații despre costuri, acte necesare și cum să te programeziPașaport. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a călători în afara granițelor Uniunii Europene, românii au nevoie de un pașaport. Actul de identitate permite călătoria doar în interiorul țărilor membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, pașaportul devine obligatoriu pentru a putea călători în afara acestui spațiu.

Pașaportul electronic sau biometric, conform denumirii, conține înregistrări electronice ale datelor biometrice. În momentul în care solicitați un pașaport, vi se vor lua amprentele de la degetul arătător al mâinii drepte și stângi, iar o fotografie va fi realizată. Aceste informații biometrice și fotografia digitală sunt stocate pe cipul documentului.

În cazul în care există diverse motive pentru care nu dorești să obții un pașaport biometric, ai opțiunea de a solicita un pașaport simplu temporar, cu o valabilitate de 12 luni.

De ce acte ai nevoie și cât trebuie să plătești

Înainte de a-ți pregăti actele necesare pentru un pașaport biometric, ar fi bine să te programezi pe platforma epasapoarte.ro. În ceea ce privește actele necare, ai nevoie de cartea de identitate în original și de pașaportul anterior, dacă există.

De asemenea, mai ai nevoie de dovada că a fost achitată taxa de pașaport în original sau în format electronic.

Tariful pentru un pașaport biometric diferă în funcție de vârstă. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 12 ani sunt obligate să plătească 258 de lei pentru obținerea pașaportului biometric. Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, prețul unui pașaport biometric este de 234 de lei.

În ceea ce privește pașaportul simplu temporar, taxa este de 96 de lei, indiferent de vârstă. Taxa pentru pașaport poate fi achitată atât în mod fizic, la o bancă, cât și online. Dacă preferi să plătești taxa în mod fizic, poți face acest lucru la orice sucursală a CEC Bank, fie la casierie, fie prin utilizarea stațiilor de plată tip Selfpay.

În ceea ce privește plățile online, poți achita suma necesară eliberării pașaportului biometric prin intermediul platformei de plăți Ghiseul.ro.

În cât timp se eliberează pașaportul și care este valabilitatea lui

Pașaportul biometric este, în general, eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii și a documentelor. Totuși, acest termen poate varia în funcție de volumul solicitărilor primite.

Este important de menționat că pașaportul poate fi ridicat și la o dată ulterioară celei trecute pe tichetul primit în momentul depunerii actelor. Perioada de valabilitate a unui pașaport biometric este determinată în funcție de vârsta persoanei. Astfel, pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, pașaportul are o valabilitate de 3 ani, în timp ce pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, valabilitatea este de 5 ani, potrivit observatornews.ro.