Tot ce știm despre noua variantă B.1.1.529 - Omicron. Ce o diferențiază de tulpina Delta
- Sabina Popescu
- 27 noiembrie 2021, 05:50
O nouă variantă a coronavirusului a apărut în Africa, însă se răspândește în mai multe state ale lumii, ceea ce îi îngrijorează pe experții din Sănătate. Ce se știe, însă, până în prezent, despre tulpina B.1.1.529? Cât de contagioasă este - și cât de periculoasă? Iată o scurtă privire de ansamblu asupra noii mutații.
Nu sunt vești bune de la Capul Bunei Speranțe în aceste zile. În Africa de Sud a apărut o nouă variantă a coronavirusului care îi îngrijorează pe oamenii de știință din întreaga lume. În afară de tulpina Delta, secvențierea eșantioanelor nu a dus până acum la constatarea unei noi modificări periculoase a SARS-COV-2 care să merite a fi menționată.
Multă vreme s-a părut că această variantă, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie 2020, va avea câștig de cauză. În prezent, mutația cunoscută sub abrevierea B.1.1.1.529 s-a răspândit mult în Africa de Sud. Nu se știu momentan foarte multe despre ea.
Tot ce știm despre tulpina B.1.1.1.529
B.1.1.1.529 a apărut pentru prima dată în Africa de Sud în luna noiembrie. În prezent, varianta se răspândește foarte rapid - în special în Gauteng, cea mai populată provincie în care se află și Johannesburg, numărul de noi infecții a crescut masiv. Până acum s-a vorbit despre aproximativ 100 de secvențieri ale variantei. B.1.1.1.529 a fost găsită și în Botswana, iar turiștii au răspândit-o și în Hong Kong și Israel.
Multe țări au emis restricții de călătorie, inclusiv Germania. Israelul a impus în prezent interdicții pentru persoanele din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini, care vor să intre pe teritoriu, măsura fiind preluată și de Guvernul britanic.
Varianta se deosebește de altele prin numărul mare de mutații. Aceasta poartă un total de 32 de mutații numai în importanta proteină spike, partea virusului cu care se atașează și pătrunde în celulele gazdă umane. Spre comparație, varianta Delta prezintă un număr de doar 8 modificări la nivelul proteinei. Mai mult decât atât, B.1.1.529 are mai multe de zece schimbări în alte părți ale genomului său. Trei dintre mutații sunt localizate în apropierea așa-numitei fante Furin de pe proteină, care este foarte importantă pentru virus. Acest lucru ar putea face ca tulpina B.1.1.529 să fie mai contagioasă. Există o analiză de secvențiere a B.1.1.529 în baza de date a genomului Nextstrain care arată toate diferențele.
Ce nu știm despre noua tulpină a SARS-COV-2
Până unde s-a răspândit deja, concret, tulpina B.1.1.529 nu se poate estima încă. Situația evoluează foarte dinamic. În plus, doar o mică parte din probele de virus sunt secvențiate. Prin urmare, ar trebui să existe un număr mare de cazuri neraportate. În altă ordine de idei, restricțiile de călătorie nu au fost clarificate. Unii experți au suspectat recent că ar putea fi deja prea târziu.
Cât de periculoasă este noua variantă este încă neclar. Numărul de mutații Spike pe care îl prezintă - 32 la număr - ne spune că este mai contagioasă decât Delta, dar nu știm exact pericolul pe care îl reprezintă. Previziunile experților sunt sumbre. OMS a primit, vineri, mai multe informații despre noua mutație și a clasificat oficial varianta ca „VOC”, denumirea pentru o mutație îngrijorătoare.
Tratamentele COVID-19, puse sub semnul întrebării
Consecințele infectării cu noua mutație, tratamentul și terapiile COVID-19 care ar trebui aplicate sunt, de asemenea, neclare. Rămâne de văzut dacă noua variantă are potențialul de a disloca Delta la nivel mondial și de a deveni varianta predominantă.
Cât de eficiente vor fi vaccinurile împotriva noii variante este, de asemenea, încă o problemă speculativă. Dar nici aici prognozele nu sunt bune. Potrivit biologului James Naismith de la Universitatea Oxford, vaccinurile disponibile în prezent sunt „aproape sigur” mai puțin eficiente. Africa de Sud are o rată de vaccinare foarte scăzută, ceea ce limitează valoarea datelor de până acum - inclusiv în ceea ce privește răspândirea virusului.
De asemenea, originea B.1.1.529 nu este foarte clară. Din cauza numeroaselor sale diferențe față de variantele cunoscute anterior, ar putea proveni dintr-un plan complet diferit. Unii experți speculează că ar fi putut proveni de la un animal și transmisă la oameni. Persoanele cu un sistem imunitar slab sunt, de asemenea, considerate terenuri de reproducere în care un virus se poate schimba dramatic.