Tot ce nu știai despre vinul fiert. Cine a descoperit această băutură și ce beneficii are pentru sănătate
- Emma Cristescu
- 5 decembrie 2022, 22:24
Una dintre cele mai cunoscute băuturi de Crăciun este vinul fiert. Cu toate astea, puține persoane știu cine a descoperit această licoare și care sunt benefiicile ei.
Vinul fiert se găsește în restaurante, la Târgurile de Crăciun sau se poate face acasă. Acesta este la mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea „Conditium Paradoxum”.
Prima rețetă a conținut doar vin, miere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. În Evul Mediu, au fost introduse treptat condimentele: scorțișoara și cuișoarele au fost adăugate la rețetă. Vinul fiert a devenit foarte ușor una dintre cele mai îndrăgite băuturi din sezonul rece. Mai mult, mulți spun că prepararea vinului fiert este o tradiție de Crăciun.
Glühwein este versiunea germană a vinului fiert. În funcție de tradiție, se poate adăuga un lichior pentru a-i spori gustul (lichior de afine, zmeură sau caise), gin, amaretto sau rom. Rețeta germană se poate abate și ea de la original: uneori, o pâine cu zahăr umplută cu rom este așezată deasupra paharului, aprinsă, iar paharul este lăsat să se topească (Feuerzangenbowle).
Vin fiert, beneficii pentru sănătate
Specialiștii au dezvăluit și care sunt beneficiile vinului fiert pentru sănătate:
- Este bogat în vitamine (când se adaugă portocală), acizi organici, minerale și drojdie. În detaliu, mierea pe care o conține este cunoscută pentru proprietățile sale înmuiere, antibacteriene și antiinflamatorii.
- Scorțișoara și cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. În plus, scorțișoara stimulează sistemul imunitar și reduce oboseala, în timp ce cuișoarele au proprietăți analgezice (de ameliorare a durerii).
Cu toate astea, medicii reamintesc că această băutură conține alcool și că trebuie consumată cu moderație.
„Dar dacă alcoolul poate avea proprietăți dezinfectante, are efecte secundare negative deloc neglijabile”, avertizează doctorul Jean-Christophe Nogrette, medic generalist.
Medicul continuă: „Rețetele de vin fiert variază foarte mult, dar important este să fie consumat cu moderație. În cazul unei patologii infecțioase, este mai bine să evitați alcoolul în toate formele sale. vinul fiert pot da o falsă impresie de confort: alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce, de fapt, favorizează pierderea de căldură.
Temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 de grame de alcool consumate, precizează Asociația Națională pentru Prevenirea Alcoolismului și Toxicomaniei (ANPAA). În plus, alcoolul accelerează deshidratarea, care este, de asemenea, accentuată de frig”, potrivit Sante Magazin.