Orange, Vodafone şi Poşta Română, în topul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei

Orange, Vodafone şi Poşta Română, în topul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei

Cele mai mari amenzi aplicate până acum de Consiliul Concurenţei, de la înfiinţarea instituţiei, au fost acordate operatorilor de telefonie Orange şi Vodafone, dar şi companiei Poşta Română, în toate cele trei cazuri pentru abuz de poziţie dominantă.

Iată care sunt cele mai mari zece amenzi aplicate de instituţie şi motivele pentru care s-au acordat: 1. 147,9 milioane lei – Orange România, pentru abuz de poziţie dominantă (februarie 2011)

2. 120,3 milioane lei – Vodafone România, pentru abuz de poziție dominantă (februarie 2011)

3. 103,3 milioane lei - Compania Naţională Poşta Română, pentru abuz de poziţie dominantă (decembrie 2010)

4. 98,05 milioane lei - producătorii de ciment din România Lafarge Romcim, Holcim SA şi Carpatcement Holding, pentru participarea la un cartel de fixare a preţurilor (2005)

5. 83,7 milioane lei - patru companii de pe piaţa insulinei (Eli Lilly Export, A&A Medical, Mediplus Exim, Relad Pharma) pentru încheierea şi punerea în practică a unei înţelegeri de împărţire a pieţei (2008)

6. 26,9 milioane lei – "CFR Marfă" SA, pentru abuz de poziţie dominantă (2006)

7. 25,9 milioane lei – sancţionarea agenţilor economici care activează pe piaţa serviciului de retransmisie prin cablu a programelor TV (înţelegere şi abuz) (2006). Astfel, UPC România şi HI-FI Quadral au încheiat o înţelegere de tip cartel, având ca obiect împărţirea pieţei serviciilor de cablu din municipiul Timişoara, iar Astral Telecom şi Cablevision of Romania au săvârşit, în Bucureşti, un abuz de poziţie dominantă, manifestat prin impunerea de tarife majorate în mod nejustificat

8. 19,9 milioane lei - societatea Wrigley România – Produse Zaharoase SRL şi distribuitorii săi, pentru fixarea concertată în mod direct şi indirect, prin discount-uri, a preţurilor de revânzare şi convenirea împărţirii pieţelor de desfacere (2005)

9. 19,48 milioane lei - BRD Groupe Societe Generale S.A., în cadrul investigaţiei declanşate în luna octombrie 2008 pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare

10. 15,1 milioane lei - SC Colgate Palmolive (Romania) SRL şi alte patru societăţi (Pronto Universal SRL, La-Ro Impex SRL, Prestige Trading SRL, GEF Facilities SRL), participante la o înţelegere privind fixarea preţului minim de vânzare (2005).

Companiile pot contesta în instanţă deciziile Consiliului Concurenţei. De regulă, un process durează doi-trei ani. Instituția nu precizează care dintre aceste amenzi au şi fost plătite.

Vezi clasamentul extins al amenzilor aici. Ce investigații ar putea fi încheiate în 2011 Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat astăzi că instituția are în derulare un număr de 66 de investigații, din care 37 ar putea fi definitivate anul acesta. Dintre acestea din urmă, cele mai mari sunt legate de piața produselor petroliere și cea bancară, piața farmaceutică și de retail. "În domeniul farmaceutic, multe anchete se vor finaliza în următoarele două luni, la petrol și bănci sperăm să finalizăm investigațiile în vară, iar la toamnă, retailul", a punctat Chirițoiu. Potrivit acestuia, instituția vrea să finalizeze repede și ancheta privind vânzarea drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal. 

Ne puteți urmări și pe Google News