De dimineață niște muncitori săpau o groapă, cu excavatorul, în vederea unor lucrări la canalizare. Totul se întâmplă pe strada Mesteacănului.

Cupa mașinăriei lovește, la patru metri adâncime, niște obiecte, pare-se din metal. Lucrătorii se uită mai bine și văd că sunt lăzi. Gândul cel bun îi îndeamnă să sune la numărul de urgență 112. Vine poliția, se fac primele constatări, iar autoritățile își dau seama că situația e gravă. Se descoperise un adevărat depozit cu grenade. Neexplodate. Caracteristicile lor tehnice arată că datează din alte epoci. Încă nu s-a stabilit care anume, dar nu e exclus să fie chiar și Primul Război Mondial.

Strada e închisă, iar perimetrul de siguranță instituit în jurul gropii are o rază de 100 de metri. Două persoane dintr-o locuință aflată în imediata vecinătate au fost evacuate. Se dă alarma la nivel național. Mai multe unități pentru situații de urgență, de la ISU Mureș, ISU Covasa, plus grupa operativă locală, sunt trimise spre zona fierbinte.

Spre Toplița sunt trimiși specialiști și echipamente de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență din Ciolpani. Apar și containere multirisc în care vor fi transportate periculoasele obiecte, în vederea distrugerii.