Cel mai curat aer din Europa se poate respira în două orașe din Suedia și Finlanda. Este vorba despre Umea şi Tampere, conform unui clasament ce a fost făcut public de Agenția Europeană de Mediu. Au fost luate în calcul 323 de orașe, iar Bucureștiul se află, deloc surprinzător, pe poziția a 263-a.

Bucureștiul este în a doua jumătate a clasamentului care stabilește orașele cu cel mai curat aer din Europa

S-a făcut o evaluare a poluării cu particulele în suspensie PM2.5. Cel mai curat aer din Europa este la Umea, oraș din nord-estul Suediei, cu puțin peste 130.000 de locuitori. Pe locul al 2-lea se clasează Tampere (Finlanda) și Funchal (Portugalia). Top 5 este completat de Talinn (Estonia) și Bergen (Norvegia), conform rfi.ro.

Evaluarea Agenției Europene de Mediu arată că în 127 de orașe calitatea aerului este bună, în alte 123 de orașe s- a înregistrat o poluare la cote moderate, iar restul de 73 de orașe au avut o calitate slabă sau foarte slabă a aerului. Cel mai bine plasat, între orașele României, este Botoşani, acolo unde calitatea aerului este considerată moderată, Botoșaniul fiind pe locul 223 din 323 de oraşe, conform sursei citate.

Mari probleme pentru oamenii care locuiesc în orașe foarte poluate

Bucureştiul este pe locul 263. Indicatorul referitor la particulele în suspensie este 16,4, în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7. Timişoara se află pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.

Românii care locuiesc în zone urbane puternic poluate, cum este cazul Capitalei, pierd în medie patru ani din speranța de viață, arată studiile efectuate la nivel european. Primul oraș din Franța din punct de vedere al calității aerului este Pau (poziția 13 în ierarhia EEA). Parisul se situează pe poziția 154, mult după Bayonne (18), Saint Denis (22), Dijon (23), Brest, Montpellier, Limoges, Clermont-Ferrand etc.