Top 6 mituri false despre Coronavirus. Lectură obligatorie

Top 6 mituri false despre Coronavirus. Lectură obligatorie

Teama de Coronavirus a cuprins planeta, iar la această stare de lucruri a contribuit şi propagarea intensă a unor sfaturi legate de modul în care oamenii se puteau proteja de temutul virus apărut în China.

Sfaturile au fost atât de mediatizate încât pe nesimţite au devenit un punct de reper pentru oricine era captat de subiectul Coronavirus. Conform BBC, multe dintre acestea sunt inutile şi inofensive, în timp ce altele sunt chiar periculoase.

În continuare prezentăm cele mai cele mai răspândite sfaturi distribuite online şi de care nu trebuie să țineți cont.

Consumul de usturoi şi OMS

Foarte multe dintre postările care circulă pe Internet au în prim-plan consumul de usturoi cu scopul de a preveni infectarea cu Coronavirus. În acest context, reacţia oficialilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) arată că, deși este „un aliment sănătos ce poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus. Mai mult, consumul exagerat de usturoi poate fi periculos, în acest sens fiind de notorietate cazul relatat de South China Morning Post: o femeie a ajuns la spital cu o inflamație severă a gâtului din cauza faptului că a mâncat 1,5 kg de usturoi crud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mineralele-minune nu sunt o minune

Vloggerul Jordan Sather susține că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „distruge” coronavirusul, cu toate că acest supliment conține dioxid de clor (n.r. care este un agent de înălbire.

Sather a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul”, dar anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a subliniat clar care sunt pericolele pentru sănătate legate de MMS.

De asemenea, au existat semnale ale autorităților medicale şi în alte țări, ai căror reprezentanţi au emis la rânsul lor numeroase alerte despre consumul acestui „supliment-minune” ce poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

Dezinfectantul făcut în casă?

Lipsa din magazine a gelului pentru dezinfectarea mâinilor a dus la apariţia pe rețelele sociale a tot felul de rețete de geluri dezinfectante făcute în casă. Prezentate drept copii ale unei cunoscute mărci de dezinfectant, acestea sunt potrivite mai degrabă pentru curățarea suprafețelor, nicidecum pentru mâini.

Gelurile de mână pe bază de alcool au un conținut de alcool de 60-70%, iar vodca, prezentată drept ingredient pentru rețetele de casă, are doar 40% alcool; nu-i de mirare că mai mulți medici au fost nevoiți să lanseze apeluri pentru renunţarea la dezinfectarea mânilor cu vodcă.

Argintul potabil şi teleevanghelistul

Teleevanghelistul american Jim Bakker şi-a câştigat o porţie însemnată de notorietate odată cu promovare argintului coloidal, un lichid cu particule minuscule de argint suspendat pentru combaterea Coronavirusului. Un invitat de-ai săi a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în 12 ore, deși a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19.

Ideea a fost distribuită masiv pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”; susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate şi că acesta poate acționa ca un antiseptic. Mai mult, ei afirmă că ajută sistemul imunitar, dar autoritățile din SUA arată că nu există dovezi în acest sens. Ba dimpotrivă, acesta ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria, o afecțiune care face ca pielea să devină albastră.

Apă la fiecare 15 minute

O postare foarte distribuită pe Facebook citează un „medic japonez” ce recomandă să bem apă din 15 minute în 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în gură. În legătură cu acest subiect, amintim că o versiune în limba arabă a fost distribuită de peste 250.000 de ori.

La fel ca în cazurile prezentate mai sus, medicii au susţinut că nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei teorii.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, iar unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar în niciun caz apa nu ne ajută să scăpăm de ele.

Căldura şi îngheţata

O altă postare virală se referă la folosirea căldurii pentru a ucide virusul. Apa caldă, băile fierbinți, uscătorul de păr se regăsesc printre „arme”…

Consumul de apă caldă și expunerea la soare va ucide virusul, este o postare distribuită de zeci de utilizatori din diferite țări pe rețelele sociale, dar atribuită în mod fals UNICEF. În acelaşi mesaj se se mai menţionează că trebuie evitate înghețata și alimentele reci.

Charlotte Gornitzka, reprezentantă a UNICEF, n-are nici un dubiu: totul este fals.

Chiar dacă virusurile gripale nu supraviețuiesc în afara corpului uman pe durata verii, nu se știe dacă acest lucru este valabil și în cazul Covid-19. Astfel, expunerea la căldură nu este eficientă, pentru că după ce virusul a intrat în corp, nu mai poat fi distrus decât de sistemul imunitar.

„Băile și lichidele calde nu vor modifica, de fapt, temperatura corpului”, explică Sally Bloomfield, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Un alt argument? Pentru a distruge virusul în afara corpului uman, este nevoie de temperaturi de peste 60 de grade.

Nu este rău dacă spălăm prosoapele și lenjeria de pat la 60 de grade.