Cei care vor să își cumpere o locuință prin programul guvernamental trebuie să aibă venituri lunare minime de circa 1.900 de lei și să lucreze în domenii considerate sigure de bănci.
Deși numeroase bănci susțin că iau în calcul până la 70% din venituri, lucrurile stau altfel în realitate. „Gradul de îndatorare acceptat depinde de istoricul fiecărui solicitant. Media este de circa 50%, dar se ajunge în cazul multor bănci la 60%, dacă beneficiarul nu are restanțe”, ne-a declarat Amelia Diaconu, directorul executiv al unei companii de brokeraj.
Coșul lunar
Pentru a accesa un credit „Prima Casă”, de 35.600 de euro, echivalent în lei, cât a fost media finanțărilor acordate în primele cinci luni ale anului, solicitantul trebuie să aibă un salariu de circa 1.900 de lei. La un grad de îndatorare acceptat de 50%, înseamnă că rata lunară nu poate depăși suma de 950 de lei.
Spre exemplu, instituțiile de credit țin cont de valoarea cheltuielilor lunare ale fiecărui debitor. Un solicitant căsătorit va obține un punctaj mai mare la analiza de scoring decât un celibatar, deoarece se consideră că familiștii sunt mai serioși, deci riscul de neplată a ratelor este mai mic.
Însă, băncile consideră că va loarea medie lunară a coșului de consum este de 300 de lei în cazul solicitantului, iar, pentru fiecare din ceilalți membri ai familiei, aceasta ajunge la 200-250 de lei, în funcție de bancă. Adunând aceste cheltuieli, gradul de îndatorare al unui familist poate fi mai mic decât al unui celibatar.
Construcțiile, domeniu sensibil
De asemenea, la analiza de risc, contează foarte mult orașul în care va locui solicitantul, dar și vechimea în muncă și domeniul de activitate. Băncile apreciază că valoarea cheltuielilor lunare este mai mică în provincie comparativ cu Bucureștiul, deci un solicitant din Capitală va obține un punctaj mai mic la acest capitol.
În ceea ce privește domeniile de activitate, un angajat din construcții, unde munca este sezonieră, are mai puține șanse să obțină un credit comparativ cu salariatul dintr-o multinațională profitabilă. Totodată, băncile acordă mai multe facilități celor care le sunt deja clienți. Spre exemplu, dobânda anuală efectivă (DAE) este mai mică dacă solicitanții încasează salariul într-un cont deschis la instituția creditoare, după cum se poate vedea și din tabelul alăturat.
Rezultatele programului „Prima casă”, în 2014
● 140 de solicitări de garantare pe zi
● 9.000 de garanții acordate de la începutul anului
● finanțări acordate în sumă de 310 milioane euro
● valoarea medie a creditului este de 35.600 lei
● mai mult de jumătate din locuințele cumpărate sunt apartamente bicamerale