Top 10 cele mai puternice valute din lume în 2022

Top 10 cele mai puternice valute din lume în 2022 Top 10 cele mai puternice valute din lume 2022 sursa: arhivă EVZ

După doi ani de pandemie și un război în plină desfășurare pe teritoriul Ucrainei, diferite valute au suferit lovituri puternice. De aceea merită să ne întrebăm care sunt cele mai puternice valute din lume? Deoarece o monedă puternică este determinată de cantitatea de bunuri și servicii pe care le poți cumpăra cu ea și de cantitatea de alte valute pe care le poți primi în schimbul unei unități din moneda inițială.

Înainte de a dezvălui primul loc, este de menționat faptul că nu dolarul ocupă această poziție. În ciuda faptului că dolarul este cea mai folosită monedă de pe piață și funcționează ca punct de referință pentru a calcula valoarea altor valute, această monedă se află în a doua parte a clasamentului.

Paritate euro - dolar. Pe 12 iulie, pentru prima dată în 20 de ani, cele două monede au ajuns la paritate. Acest lucru s-a întâmplat după ce primul s-a consolidat față de cel din urmă, care a înregistrat o scădere de 12% față de anul trecut.

Top 10 cele mai puternice valute din lume în 2022

Kuwait, un stat suveran situat în Peninsula Arabică, cu o populație de 4,271 milioane, deține cea mai puternică valută. Dinarul kuweitian se află pe primul loc în topul celor mai puternice valute. Lira sterlină se află pe locul cinci, euro pe șapte, iar dolarul abia pe nouă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Coloana 1: rata de schimb. Coloana 2: Dolar pe unitate

Coloana 1: rata de schimb. Coloana 2: dolar pe unitate. Sursa: CNN

De dinarul kuweitian este cea mai puternică monedă

Dinarul kuweitian a fost introdus în 1961, în locul vechii monede numite „rupie”. După ce Irak a invadat Kuweitul în 1990, dinarul kuweitian a fost înlocuit cu cel irakian şi cantităţi imense de bancnote au fost distruse sau furate. Ulterior, au fost introduse tehnologii moderne de tipărire a banilor pentru a face imposibilă falsificarea celei mai puternice monede din lume.

Autoritatea de Investiții din Kuweit (KIA) este cel mai mare fond suveran din lume. Țara deținea în 2015 nu mai puțin de 592 miliarde de dolari în afara granițelor sale. Mai mult, Kuweit a investit încă din 1953 în Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.

Banca Centrală a Kuweitului a explică că din 2007, dinarul său a fost legat de „un coș nedezvăluit de valute internaționale ale principalilor parteneri comerciali și financiari ai Kuweitului”. Oficialii au explicat faptul că politica cursului de schimb urmărește să „mențină și să sporească stabilitatea relativă” a dinarului kuweitian față de alte valute.

Kuweitul este o țară micuță din Peninsula Arabă, însă una exportator important de petrol în lumea întreagă. De menționat este faptul că în această țară nu există impozite sau accize. Astfel, industria petrolieră reprezintă 43% din PIB și din veniturile intrate în țară prin exporturi.

Dor în anul 2011, exporturile estimate de petrol au fost de 94,47 miliarde USD, iar importurile au fost în jur de 22,41 miliarde de dolari americani.