Toni Neacșu, despre problemele din Justiție. Ce ne trage, de fapt, în jos?!

Toni Neacșu, despre problemele din Justiție. Ce ne trage, de fapt, în jos?! Avocatul Toni Neacșu a explicat decizia CJUE privind prescriptia faptelor penale. Sursa foto: Arhiva EvZ

Avocatul Toni Neacșu a vorbit despre ce probleme sunt întâlnite mai des în Justiție și despre cum se pot rezolva: „E o problemă de sistem”.

Avocatul Toni Neacșu face o radiografie a sistemului de Justiție și expune mai multe probleme. Problemele sunt des întâlnite în această branșă, așă că avocatul încearcă să găsească soluții.

Printre problemele enumerate de el se află și durata de de redactare a hotărârilor judecătorești.

Avocatul susține că acest lucru reduce drastic eficienta sistemului de Justiție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Susțin cu tărie că una din pricipalele probleme structurale ale ineficienței sistemului judiciar o reprezintă încetineala cu care se redactează hotărârile judecătorești.

Problema nu e doar la ÎCCJ

Aceasta nu este o problemă punctuală doar a ÎCCJ, unde într-adevăr ea este șocantă (și revoltătoare cu mult înainte de a apărea publică situația colegului avocat #RobertRoșu), ci a întregului sistem judiciar.

În materie civilă și în situația hotărârilor judecătorești nedefinitive această încetineală poate fi suportată. Când vorbim de hotărâri judecătorești penale definitive de condamnare, care și duc la încarcerarea persoanelor, situația este de neacceptat. Vorbim din punctul de vedere al drepturilor fundamentale, al credibilității justiției și a capacității ei de a impune autoritate.

Indiferent cât de conștient ai fi de gradul de încărcare cu dosare al instanțelor este greu de înțeles cum într-un stat de drept se poate executa o pedeapsa cu închisoarea fără a se cunoaște motivele pentru care ești găsit vinovat. Sau de ce întârzierile în redactare datorate exclusiv vinei instanțelor îți pot suspenda drepturile constituționale de a ataca hotărârea nemotivată cu căi de atac și eventual de a obține suspendarea executării.

Soluția nu este instituirea unor sancțiuni suplimentare pentru judecători. Deși pare cea mai simplă și este cea mai clamată, nu este. Inclusiv de colegii mei avocați este dorită soluția asta. O vor pentru simplul considerent că problema întîrzierii hotărârilor nu se datorează exclusiv relei voințe. Nici măcar nepăsării judecătorilor.

Este o problemă de sistem. Cu cauze multiple. Care afectează un număr prea mare de situații. Nu poate fi îndreptată prin aplicarea unor sancțiuni”. Spune Toni Neacșu pe Facebook.

Toni Neacșu, despre probleme din Justiție. Ce soluții avem?

„Soluția rațională pe care o văd la o problemă structurală a sistemului judiciar este instituirea regulii ca pronunțarea și executarea hotărârii judecătești să se facă doar atunci când ea este și motivată, pe de o parte, și mărirea în consecință a termenului legal de motivare a hotărârilor judecătorești, pe de altă parte.

În acest fel nu vom mai avea încarcerări în penitenciar fără a se cunoaște motivele, căile de atac vor curge doar după ce hotărârea integrală va fi cunoscută iar judecătorii vor avea suficient timp să motiveze corespunzător acele hotărâri judecătorești.

Presiunea pe judecători de a respecta noul termen de motivare stă tocmai în necesitatea de a pronunța hotărârea, de a da soluția în dosarul în care au rămas în pronunțare. În caz contrar, până nu o pronunță și nu o motivează acea hotărâre nu produce nici un efect.

Desigur, nerespectarea termenului prevăzut de lege pentru pronunțarea hotărârii judecătorești este o abatere disciplinară gravă în sine, de altă amploare și cu alte consecințe pe planul răspunderii decât aceea banală care viza întârzierile în motivare.

Am propus, desigur doar pentru a încuraja dezbaterile aplicate, un termen standard de pronunțare (și motivare în același timp) a hotărârii de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pînă la 90 de zile, în situații justificate”, mai arată el pe Facebook.