Toate spitalele private din România vor fi obligate să facă acest lucru. Veste bună pentru pacienți

Toate spitalele private din România vor fi obligate să facă acest lucru. Veste bună pentru pacienți

Tarifele percepute de spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate vor trebui să fie afișate la vedere, pentru ca pacienții să nu fie păcăliți.

Spitalele private din România, care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate, vor fi obligate să afișeze, în sedii, la vedere, dar și pe siteurile proprii, tarifele cerute pacienților, pe durata internării. Pacientul va primi la solicitare un cost estimativ valabil un număr de zile pentru a-i permite să obţină şi alte oferte de la alte spitale şi să o aleagă pe cea care îl avantajează. În discuție intră 349 de unități medicale.

„Urmează ca forma finală să fie supusă aprobării guvernului”

„Contribuţia personală este o propunere cuprinsă în noul contract cadru pentru 2021/2022 care a fost pus în transparenţă decizională, deci nu este o formă finală. Urmează ca forma finală să fie supusă aprobării guvernului , iar apoi să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie.

Contribuţia personală se percepe şi în prezent în spitalele aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări, dar propunerea vizează reglementarea şi transparentizarea acestei contribuţii astfel încât pacientul să beneficieze de mai multă predictibilitate a costurilor atunci când accesează servicii medicale la spitalele private”, a anunțat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obligația pe care o au spitalele private

„Propunerea se referă la faptul că pacientul va primi la solicitare un cost estimativ valabil un număr de zile, pentru a-i permite să solicite şi să obţină şi alte oferte de la alte spitale, şi să o aleagă pe cea care îl avantajează. Costul este estimativ, fireşte, pentru că, poate pentru o intervenţie chirurgicală este prevăzută o zi de servicii în ATI , şi atunci lucrurile se pot complica şi costurile se pot majora.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Practic această propunere reprezintă încă un pas pentru a ne asigura că banii urmează pacientul în sistemul de sănătate. Pe de altă parte ajută şi la crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, foarte corect şi foarte transparent.

Este evident că piaţa concurenţială privată s-a dezvoltat foarte mult, atâta timp cât tarifele vor fi la vedere vor fi cunoscute de pacienţi înainte să acceseze serviciul medical, aşa cum este şi normal”, a firmat Mihaela Tănase, care a mai precizat.

Problemele de case se lovește un pacient în sistemul privat

„Măsura în sine este absolut necesară, e oportună, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, unui pacient asigurat la ora actuală în sistemul public îi este destul de greu să acceseze la libera lui alegere serviciul de spitalizare continuă, căci măsura la acest tip de serviciu se referă, în sistemul privat.”