Toate băncile din Liban, închise pe termen nelimitat. Conturile bancare ale libanezilor au rămas blocate

Toate băncile din Liban, închise pe termen nelimitat. Conturile bancare ale libanezilor au rămas blocate Sursa: Digi24.ro

Dat fiind că Liban traversează o perioadă de criză financiară majoră, cetățenii țării au încercat să-și lichideze conturile bancare înghețate de instituțiile în cauză. După mai multe atacuri comise de deponenții furioși, băncile din această țară au decis să închidă toate filialele pe termen nelimitat, un alt motiv de revoltă pentru libanezi.

În urma unor atacuri comise de clienți ai băncilor, după ce acestea din urmă au decis să le înghețe conturile, instituțiile financiare din Liban au hotărât să nu mai ofere niciun fel de serviciu, închizând toate filiale pentru o perioadă de timp necunoscută.

De altfel, cel puțin zece atacuri au fost comise la diferite sedii bancare în decurs de aproape o lună, astfel că băncile din Liban au fost închise vreme de circa o săptămână, fiind redeschise în luna octombrie, dat fiind că mulți salariați nu puteau să-și retragă banii altfel.

Băncile din Liban, închise pe termen nelimitat

Vor fi suspendate, astfel, toate serviciile furnizate de sucursale. Totuși, băncile vor mai efectua tranzacții cu caracter urgent în cazul anumitor clienți sau firme, au transmis doi bancheri din Liban pentru presa internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asociația băncilor din Liban solicitase anterior Executivului libanez să modifice cadrul legislativ în ce privește controlul asupra capitalului, trecând de la unul informal practicat de bănci încă în 2019 la unul formal, aprobat de stat, însă Parlamentul țării nu a reușit să „deblocheze” sprijinul financiar promis de Fondul Monetar Internațional, despre care băncile susțin că ar ajuta la diminuarea crizei financiare a Libanului.

Egipt încearcă să sprijine Libanul

Liban este într-o criză financiară deja de trei ani, moneda statului prăbușindu-se cu mai mult de 90%, astfel că sistemul financiar a colapsat, economiile deponenților fiind înghețate, conform Reuters.

La finele anului trecut, președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi s-a întâlnit cu prim-ministrul libanez Najib Mitaki la Cairo pentru a discuta detaliile furnizării de gaz către Liban. În cadrul întâlnirii, liderul egiptean a subliniat importanța securității în Liban și a întăririi puterii instituțiilor libaneze. Într-adevăr, cea mai mare națiune a lumii arabe a spus că este gata să înceapă un nou capitol în relația sa cu poporul libanez.

Mikati a întors acest gest, exprimând laude pentru eforturile Egiptului de a organiza şi încuraja sprijinul internațional, în special în ceea ce privește situația economică a Libanului. El a lăudat Egiptul pentru rolul său în menținerea stabilității în lumea arabă, citând Cairo drept „model” pe care să-l urmeze alții din regiune.

Relații complicate între Egipt și Liban

În cadrul întâlnirii, ambii șefi de stat au reevaluat legăturile istorice ale națiunilor lor și au căutat strategii comune pentru a scoate Libanul din situația actuală. În plus, pe itinerariul lui Mikati a fost o întâlnire separată cu fostul ambasador al Libanului în Egipt, Ali Al-Halabi. Aceste întâlniri s-au bazat pe eforturile anterioare ale liderilor egipteni și libanezi de a discuta despre cum să îi ajute pe libanezi.

O astfel de asistență a fost propusă inițial în septembrie 2021, când ministrul egiptean al sănătății Hala Zayed a vorbit cu Al-Halabi privind interesul de a remedia sectorul medical al Libanului. Cei doi au discutat modalitățile prin care Cairo poate livra poporului libanez dozele necesare de vaccin împotriva coronavirusului. Potrivit lui Zayed, capacitățile Egiptului în producția și distribuția de vaccinuri l-au făcut un partener excelent din acest punct de vedere.

În timpul unei întâlniri speciale cu alte state arabe, inclusiv Arabia Saudită, Mikati a recunoscut că Guvernul libanez nu și-a respectat cuvântul în ceea ce privește transparența și reformele anticorupție.