TO VIMA: Acţiunile provocatoare ale Turciei împotriva Greciei subminează NATO, afirmă premierul grec
- Cristi Buș
- 19 noiembrie 2020, 02:00
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a lansat "săgeţi" împotriva Turciei în discursul său susţinut în deschiderea celei de-a 66-a sesiuni anuale a Adunării parlamentare a NATO (reuniune care înainte de pandemie fusese programată să se desfăşoare la Atena n.trad.). Mitsotakis a subliniat, printre altele, că „aliații nu pot coopera cu grupări jihadiste" şi "nu pot realiza teste cu rachete S-400" (sistemul de rachete ruseşti achiziţionat de Turcia în pofida opoziţiei aliaţilor săi din NATO n. trad).
„Aceste practici subminează valorile NATO și afectează solidaritatea, coeziunea, unitatea și eficacitatea NATO ca organizație politică și militară, venind în același timp în coliziune cu obiectivele Alianței și interesele sale în domeniul apărării”.
Mitsotakis a mai subliniat că unitatea NATO a fost pusă la încercare din cauza acţiunilor provocatoare ale Turciei și a acțiunilor unilaterale ale acesteia, întrucât „două forțe navale aliate s-au aflat faţă în faţă timp de 35 de zile”.
Unitatea alianţei a fost pusă la grea încercare
"Deși reprezintă un factor de securitate, Grecia însăși a fost ţinta unor acţiuni provocatoare de securitate, care de fapt subminează unitatea NATO. În anul 2020, această unitate a fost serios pusă la încercare din cauza acţiunilor provocatoare și unilaterale ale Turciei.
În luna martie, ne-am confruntat cu utilizarea fluxurilor migratorii drept armă. În vară, a trebuit să punem forțele noastre armate în stare de alertă, din cauza acțiunilor împotriva suveranității noastre și a drepturilor noastre suverane pe mare. Astfel, două forțe navale aliate s-au aflat faţă în faţă timp de 35 de zile. O situație care a pus în pericol securitatea și stabilitatea flancului sudic al alianței.
În această perioadă, l-am îndemnat pe președintele Erdogan să dezvolte un spirit de a privi spre exterior, de a privi spre Uniunea Europeană și Occident, de a se angaja pentru rezolvarea diferendelor noastre într-un spirit de cooperare. Așa cum am spus de multe ori anul acesta, Grecia și Turcia vor trebui să discute și - dacă nu cădem de acord - atunci va trebui să ne soluționăm divergenţele apelând la instanța internațională, lăsând să prevaleze statul de drept.
În mod sincer, ne angajăm să desfășurăm un dialog cu bună credință. Așteptăm de mult timp demonstrarea unui spirit de reciprocitate. Cu toate acestea, dacă apelurile noastre rămân fără răspuns, atunci va fi inevitabil ca Uniunea Europeană să ia măsuri pentru a-și proteja interesele strategice și interesele statelor sale membre", a spus premierul grec, în deschiderea celei de-a 66-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO.
Traducerea: Carolina Ciulu