Puţine persoane ştiu de existenţa şarpelui titanoboa, unul dintre cei mai temute şi periculoase reptile din lume. Din fericire, acesta a trăit în urmă cu 60 de milioane de ani, iar în prezent mai există doar fosilele sale.
Titanoboa, strămoşul şerpilor şerpilor BOA şi Anaconda, avea 14 metri şi cântărea o tonă, iar potrivit unor analize ale oamenilor de ştiinţă, titanoboa putea înghiţi crocodili întregi şi era prădătorul suprem al pădurilor tropicale din America de Sud.
Acest şarpe nu era unul veninos, însă îşi omora prada prin strangulare. Primele fosile titanoboa au fost găsite în 2002. Toto atunci fost descoperite şi fosilele altor animale preistorice precum ţestoase de mărimea unei mese de bucătărie şi crocodili gigantici. Fosilele datau din Paleocen.
În 2011, fosilele lui Titanoboa au fost expuse la mina de cărbune din nordul Columbiei, Cerrejon, acolo unde cercetătorii au descoperit rămăşiţele unei păduri tropicale şi fosilele reptilelor uriaşe. Astfel, uriaşul prădător a fost reconstruit din rămăşiţele a trei reptile. "Credem că Titanoboa a reuşit să atingă aceste dimensiuni pentru că era mult mai cald la Ecuator, la 60 milioane de ani de la dispariţia dinozaurilor", a explicat doctorul Bloch.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că şarpe din perioada preistorică ar putea să reapară într-o zi.