Țintele Binomului! Misterul celor 102 ore în care DNA a fost legat de mâini și de picioare dezlegat cu ajutorul unui apropiat al lui Kovesi

Țintele Binomului! Misterul celor 102 ore în care DNA a fost legat de mâini și de picioare dezlegat cu ajutorul unui apropiat al lui Kovesi

În martie 2016, Curtea Constituțională a decis că implicarea serviciilor secrete în dosarele penale nu este constituțională. A fost un cutremur pentru Binomul Kovesi-Coldea. Primul lucru pe care ofițerii SRI și procurorii DNA a trebuit să îl rezolve a fost încetarea urmăririi operativ-informative a persoanelor cu ajutorul ofițerilor de informații și desfășurarea acestei operațiuni în mod legal, prin structurile și serviciile DNA.

Au fost, totuși, câteva zile, în care supravegherea persoanelor urmărite nu a fost posibilă. Decizia CCR a fost luată în 16 februarie 2016, dar a durat până a fost publicată motivarea. 

Potrivit unei adrese din 22 martie, pe care o publicăm și noi astăzi, semnată de Horațiu Baias, pe atunci șeful Serviciului Tehnic din DNA, după decizia CCR, DNA a început să transfere operațiunile de interceptare de la SRI la propriul serviciu. Mutarea ar fi început pe 15 martie 2016, la ora 7.30 și s-a încheiat pe 19 martie 2016, la ora 13.30.

De ce au început mutarea atât de târziu, la o lună după o hotărâre clară a CCR, nu s-a explicat până acum? Poate se spera ca apariția motivării să fie momentul zero al schimbării, dar evoluția evenimentelor (numărul mare de dosare în care au fost anulate ca probe interceptările SRI) a arătat că a fost un calcul greșit al celor de la Ministerul Public. Speranțele Binomului erau legate și de celebra Ordonanță 6/2016, dată de Cabinetul Cioloș, cea care reintroducea ofițerii în activitatea penală, OUG respectiv apărând în aceeași zi cu motivarea CCR în Monitorul Oficial.

O altă întrebare este legată de termenul folosit de Baias pentru persoanele urmărite: ”vă comunicăm că începând cu data de 15 martie, orele 7.30, a fost demarat procesul de dezactivare a tuturor țintelor din sistemul național de interceptare.

Adresa, potrivit luju.ro, a fost emisă în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Bihor, în care au fost urmăriți și judecătorul de Curte de Apel Antik Levente și avocatul Răzvan Doseanu. Horațiu Baias le comunică procurorilor care lucrau dosarul că ”toate țintele existente în actele de autorizare (din dosarul respectiv n.n.) au fost reintroduse în sistemul național de către ofițerii de poliție judiciară ai Serviciului Tehnic din cadrul DNA în data de 19 martie 2016, în jurul orelor 13.30.”

Intervalul de 102 ore în care supravegherile au fost oprite în acest dosar este, probabil, cel mediu pentru toată operațiunea de mutare a interceptărilor de la o structură la alta.