Evenimentul ZileiSocialTinerimea Română deschide sezonul prezențelor Orchestrei Române de Tineret pe scena marilor festivaluri din Europa

Tinerimea Română deschide sezonul prezențelor Orchestrei Române de Tineret pe scena marilor festivaluri din Europa

Tinerimea Română deschide sezonul prezențelor Orchestrei Române de Tineret pe scena marilor festivaluri din Europa
Tinerimea Română prezintă pe 21 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un fantastic program Mozart, Beethoven, Brahms în interpretarea Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal alături de câștigătoarea celebrului concurs Regina Elisabeta, pianista Plamena Mangova din Bulgaria.

Orchestra Română de Tineret continuă tradiția de a face din publicul din România un participant activ la succesele sale internaționale, programul de la București fiind avanpremiera concertului de a doua zi de la Ruse din Bulgaria, unde orchestra are statutul de invitat de onoare în cadrul Festivalului Internațional March Music Days aflat la ediția cu numărul 55!

Concertul este organizat în colaborare cu Filarmonica George Enescu, sponsor principal BRD, parteneri media principali Radio România Cultural și Radio România Muzical. Tinerimea Română propune din nou o formulă de succes a înaltei performanțe artistice. Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal pornește cu o nouă generație de muzicieni de înaltă performanță într-un șir de prestigioase prezențe la mari festivaluri, după Ruse fiind deja confirmată prezența la Festivalul Internațional de Percuție de la București, la Festivalul Internațional Mahler din Toblach – Italia, Festivalului Internațional George Enescu ș.a. Aflată la prima colaborare cu Orchestra Română de Tineret, pianista Plamena Mangova este o prezență artistică plină de temperament, care a confirmat premiile internaționale câștigate, prin impresionante prezențe solistice alături de multe mari orchestre ale lumii precum, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Philharmonic, RAI Torino Orchestra, Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic ș.a.

Cele două concerte aduc în atenția publicului arta dirijorului Cristian Mandeal de a crea versiuni care depășesc  pragul de așteptare obișnuit, de această dată fiind vorba despre pagini celebre precum  Uvertura la opera „Flautul fermecat” de Mozart și Concertul pentru pian si orchestra nr. 1, op. 15 de Beethoven, lucrări care vor culmina cu Simfonia nr. 1 , op. 68, de Brahms.

Prezența la Ruse a Orchestrei Române de Tineret, reprezintă în sine o performanță, Festivalul Internațional March Music Days reprezentând un reper european care în cei 55 de ani a găzduit pe scenele sale nume definitorii pentru istoria muzicii mondiale, precum D. Shostakovich, S. Richter, K. Masur, G. Rozhdestvensky, M. Stockhausen, Sir N. Marriner, G. Kremer, ș.a., anul acesta March Music Days având invitați artiști din 12 țări.

Admirată pentru arta sa unică de a elimina orice posibilă tensiune indusă de dificultățile tehnice, pianista Plamena Mangova s-a format la Conservatorul de Statdin Sofia și a continuat etapele de formare artistică cu importante personalități artistice precum Dmitri Bashkirov și Abdel-Rahman El Bacha, cucerind aprecieri din partea unor iluștri parteneri de scenă precum Leon Fleisher, Rosalyn Tureck, Krystian Zimerman sau Andras Schiff.

Cariera sa este încununată cu premii internaționale la concursuri importante, precum Queen Elisabeth Competition, Paloma O’Shea, Vittorio Gui, sau Juventus Festival. Plamena Mangova are în palmares prezențe prestigioase în recitaluri de muzică de cameră, precum și prezențe alături de mari orchestre, precum  Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, National Orchestra of Belgium, European Union Chamber Orchestra, BBC Philharmonic, RAI Torino Orchestra, Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de zece ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008 , la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov". Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Programul concertelor din 21 și 22 martie 2015:

W. A. Mozart         – Uvertura la opera „Flautul fermecat”

L.van Beethoven   – Concertul pentru pian şi orchestra nr. 1, op. 15

Johannes Brahms – Simfonia nr. 1 , op. 68, în do minor

 


Accesează: