Asociația Procurorilor din România (APR, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susțin acțiunea personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar.

„Luând act de demersul sindicatelor și asociației personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete de a întrerupe activitatea, ca formă de protest împotriva acestei măsuri și a modalității netransparente în care a fost redactat proiectul, precum și a modului ocult în care a ajuns, cu o rapiditate nejustificată pe masa organului legislativ, deși, în ședința din data de 10.12.2019 a comisiei de muncă și protecție socială, Ministerul Justiției a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris, în acest sens”, se arată în comunicat.

Asociațiile magistraților atrag atenția că proiectul nesocotește caracterul pensiilor personalului din sistemul de justiție, care sunt considerate „speciale”, cu toate că Legea nr. 567/2004 stabilește că sunt „de serviciu”. În opinia acestora, o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție.