Timiș. Prinși cu detectorul de metale într-un sit din Epoca Fierului

Timiș. Prinși cu detectorul de metale într-un sit din Epoca Fierului

Doi bărbați riscă trei ani și șase luni de pușcărie, după ce au mers cu detectorul de metale într-un sit istoric din Epoca Fierului. Spre ghinionul lor, au fost descoperiți de autorități.

În județul Timiș există peste 200 de utilizatori de detectoare de metale autorizați. Niciunul dintre ei însă nu are dreptul să prospecteze situri arheologice. Mai mult, orice artefact găsit e obligatoriu a fi predat autorităților, conform legii. Anul trecut doar patru au predat obiecte și e greu de crezut că doar acestea au fost găsite.

”În urma controlului pe teren efectuat pe raza localității Remetea Mare de o echipă din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, au fost identificate două persoane care utilizau în perimetrul sitului arheologic, un detector de metale. Fapta lor este infracțiune și se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare. I-am sesizat pe colegii noștri de la Biroul de combatere a infracțiunilor contra patrimoniului, de la IPJ Timiș, care au deschis un dosar penal sub aspectul accesului cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută de lege”, declară Andreea Medinschi, responsabil Comunicare DJC Timiș

Gestul celor doi este cu atât mai grav cu cât s-a produs într-un sit foarte important, înscris atât în Lista Monumentelor Istorice, cât și în Repertoriul Arheologic Național. Vorbim despre „Gomila lui Gabor”. ”Acesta e unul din siturile reprezentative ale primei epoci a fierului (Hallstatt) și un punct arheologic deosebit de important pentru cunoaşterea evului mediu timpuriu şi dezvoltat de pe teritoriul Banatului de câmpie”, arată spune Victor Bunoiu, consilier Arheologie la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

În urma controalelor periodice desfășurate de DJC Timiș în colaborare cu IPJ Timiș, în ultimii șapte  ani, au fost identificate urmele utilizării detectoarelor de metale în situri arheologice emblematice ale Banatului: Situl arheologic de la Cornești-Iarcuri, Tell-ul neolitic de la Parța, Cetatea medievală Jdioara, Cetetea medievală Mașloc, Așezarea și biserica fortificată de la Mănăștur, Tumulul funerar de la Susani – Grămurada de la Jupani, Tumul funerar de la Leucușești. Au fost deschise cinci dosare penale.

Ne puteți urmări și pe Google News