TikTok a primit un ultimatum din partea Guvernului SUA. Aplicația riscă să fie interzisă în toată America

TikTok a primit un ultimatum din partea Guvernului SUA. Aplicația riscă să fie interzisă în toată AmericaSursa: Arhiva EVZ

Guvernul din Statele Unite a cerut companiei-mamă TikTok, grupul chinez ByteDance, să își vândă acțiunile pe care le are la această aplicație. În caz contrar, va fi interzisă pe tot teritoriul SUA.

Reprezentanții TikTok au confirmat faptul că guvernul din SUA a cerut vânzarea acțiunilor pe care grupul chinez ByteDance le are la această aplicație. Autoritățile americane pun o presiune tot mai mare asupra acestei platforme foarte populare pentru că este văzută drept o amenințare pentru securitatea națională deoarece este deținută de un grup chinez. Faptul că un balon chinez presupus de spionaj a fost distrus în luna februarie a făcut ca Comgresul SUA să relanseze demersurile pentru ca aplicația să fie interzisă. Statele Unite au acuzat China că are acces la datele utilizatorilor din întreaga lume, fapt negat mereu de TikTok.

De această dată termenul limită vine de la CFIUS, o agenţie guvernamentală care are drept scop evaluarea riscurile oricărei investiţii străine pentru securitatea naţională americană. Guvernul şi Ministerul de Finanţe al SUA nu au vrut să confirme ultimatumul dat pentru TikTok. Aplicația a încercat în repetate rânduri să convingă atât politicienii, cât și publicul că nu folosește abuziv datele colectate de la utilizatori, printre care se numără cele biometrice sau de localizare. În plus, reprezentanții TikTok vor să facă un compromis cu agenția federală.

TikTok ar putea interzis la scară largă în Statele Unite

„Modul cel mai rapid şi mai eficace de a răspunde acestor îngrijorări (...) este ca CFIUS să adopte acordul propus asupra căruia lucrăm cu ei de aproape doi ani”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok la sfârşitul lunii februarie. În ciuda acestui lucru, există un proiect de lege realizat de republicani prin care președintele Joe Biden ar avea autoritatea de a interzice complet aplicația. Este important de precizat că funcționarii instituțiilor federale le-a fost interzis să aibă TikTok instalat pe telefoanele lor.

Nu este singura măsură de acest gen. Comisia Europeană şi guvernul canadian au luat recent decizii similare în ceea ce privește telefoanele funcţionarilor lor. Aplicația stochează datele utilizatorilor pe servere care se află în SUA, dar angajații TikTok cu sediul în China au acest la aceste informații. Reprezentanții aplicației au transmis că guvernul chinez nu are acces la aceste date, potrivit Wall Street Journal.