Evenimentul Zilei > Social > Țigările electronice ar putea fi procurate pe baza rețetei medicului de familie
Țigările electronice ar putea fi procurate pe baza rețetei medicului de familie

Țigările electronice ar putea fi procurate pe baza rețetei medicului de familie

Informația vine din Marea Britanie, unde mai multe studii au scos în evidență faptul că țigările electronice au fost cea mai populară soluție găsită de cei ce încercau să renunțe la fumatul tradițional, în 2020.

Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate (MHRA) și-a schimbat recomandările pentru acordarea de licențe a țigărilor electronice, deschizând astfel calea pentru ca aceste produse să fie prescrise de medicii Serviciului Naţional de Sănătate (National Health Service – Anglia) după ce s-a constatat eficiența lor în combaterea fumatului tradițional.

Ca urmare, MHRA îi invită pe producătorii de țigări electronice să-și prezinte produsele spre aprobare pentru a fi autorizate din punct de vedere medical, se arată într-un ghid actualizat publicat oficial pe 29 octombrie. În urma acestor schimbări, medicii ar putea prescrie utilizarea țigărilor electronice, după caz.

ețigările, un ajutor nesperat

Cum spuneam mai sus, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din UK a confirmat că, în 2020, țigările electronice au fost cea mai folosită soluție de către britanicii care încercau să renunțe la fumat.

Acestea „s-au dovedit a fi extrem de eficiente în acest sens”, a adăugat DH. Cifrele spun că 27,2% dintre fumători au folosit țigări electronice, în timp ce numai 18,2% au folosit produse de înlocuire a nicotinei ca plasturii și guma.

De altfel, în Marea Britanie, numărul de fumători tradiționali se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, încă mai există circa 6,1 milioane de fumători de tutun și  fumatul rămâne principala cauză de deces prematur, dar care poate fi prevenită, cu aproape 64.000 de decese, în 2019.

Mai mult, CEO-ul Asociației Independente a Farmacilor (AIMp), Leyla Hannbeck, a declarat că  „Este bine documentat faptul că numărul celor ce scapă de fumatul tradițional  sunt mult mai mari atunci când acest process se face sub supravegherea unui farmacist. Hannbeck a mai spus: „Toate țigările electronice ar trebui cu siguranță permise numai pe bază de rețetă, deoarece persoanele care ar putea avea afecțiuni subiacente cumpără în prezent aceste produse de la diferite puncte de vânzare, unde nu pot primi sfaturi medicale pertinente”

Conform ghidului MHRA publicatpe 29 octombrie, „dacă licența acordată permite ca produsul să fie vândut și furnizat ca medicament din Lista Generală de Vânzări (GSL), atunci comerciantul cu amănuntul nu trebuie să fie o farmacie. Oamenii pot cumpăra medicamente GSL de la punctele de vânzare cu amănuntul, cum ar fi magazinele de proximitate și supermarketurile, precum și farmaciile unde ar fi disponibile”.

Secretarul pentru sănătate și asistență socială, Sajid Javid, a declarat: „Deschiderea ușii către o țigară electronică autorizată și prescrisă de NHS are potențialul de a crește numărul celor ce renunță la fumat, oriunde ar locui și indiferent de mediul lor.”

Directorul executiv al MHRA, Dr. June Raine, a adăugat că MHRA „va continua” să sprijine și să încurajeze companiile în dezvoltarea de produse sigure precum țigările electronice „pentru a sprijini accesul al acestea, centrat pe nevoile pacientului”.

„Dovezile sunt clare că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare sănătății decât fumatul normal și că aceste dispozitive, care conțin nicotine, pot ajuta oamenii să renunțe definitiv la fumat”, a spus ea.

În august, Comitetul de negociere a serviciilor farmaceutice, DH, NHS England și NHS Improvement au anunțat  că un serviciu avansat dedicate renunțării la fumat va fi operational din ianuarie 2022.

Se așteaptă și ca guvernul să publice în curând un nou plan de control al tutunului, care va stabili foaia de parcurs pentru spre o Anglie fără fumat până în 2030.