Theodor Stolojan are soluția cu privire la pensiile speciale: „Să fie organizate pe sistemul pensiilor private”

Theodor Stolojan are soluția cu privire la pensiile speciale: „Să fie organizate pe sistemul pensiilor private” Theodor Stolojan. Sursă: Arhivă EVZ

Theodor Stolojan a venit cu o soluție în ceea ce privește pensiile speciale, propunând un nou sistem de pensii, ocupaționale, prin care atât angajatorul şi cât şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensiile private.

Theodor Stolojan spune că problema pensiilor speciale reprezintă un angajament în cadrul PNRR: „Problema cu pensiile speciale, sigur, ne-am angajat prin PNRR să facem o reformă a lor, bazată, adică să aşezăm aceste sisteme de pensii pe contributivitate şi pe sustenabilitate. Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România. Sigur că oamenii sunt revoltaţi de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreţi să le spuneţi, de serviciu special, există şi în alte ţări”, a declarat fostul premier.

Toată această problemă se poate rezolva numai Parlament

Fostul premier al României este de părere că problema pensiilor speciale se poate rezolva în Parlament. În acest sens, economistul are şi o propunere.

„Parlamentul ar trebui el să judece, pe baza propunerilor Guvernului, în ce sectoare ale economiei, ale societăţii, în afară de pensia normală, bazată pe contributivitate, de pilonul doi, pensiile private obligatorii, mai e nevoie şi de un alt gen de pensie de serviciu special. Deci, Parlamentul trebuie să judece aceste lucruri pentru zona publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea pe care am făcut-o eu este următoarea, avem o realitate cu care trebuie să dialogăm. Realitatea este că avem la ora actuală sisteme de pensii speciale, avem pensii la plată şi nu te poţi juca acum. Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie şi de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislaţie care o avem. Pensii ocupaţionale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreţi pensii ocupaţionale.

Care e diferenţa pe pensiile ocupaţionale? Presupun că şi angajatorul şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensii private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie. (…) Eu sunt beneficiar de pensie de la Banca Mondială, unde am lucrat 6 ani de zile, şi funcţionăm pe constituire a unui fond de pensii şi unde este limitată ca procent, iar de la Parlamentul European poţi să ai câteva date, vrei, pensia nu poate depăşi un procent”, a mai declarat fostul europarlamentar Theodor Stolojan.

Ce spune Theodor Stolojan despre pensiile magistraţilor

Theodor Stolojan a vorbit şi despre pensiile magistraţilor, spunând că în Constituţia României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale.

„Aş vrea să mai fac o singură precizare vis-a-vis de pensiile speciale în cazul magistraţilor. Ştiţi că Curtea Constituţională, la un moment dat, a venit şi a spus că dacă te atingi de pensiile speciale înseamnă că ataci independenţa magistraţilor. În Constituţia României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale şi ideea că dacă ai o pensie de 20.000 lei, cum e pensia medie la magistraţi, îi aplici un impozit progresiv. Înseamnă că ataci în independenţa justiţiei. (...) Deci, Curtea Constituţională a fost în deplin conflict de interese când a dat acea decizie, pentru că majoritate a membrilor Curţii Constituţionale sunt beneficiar de acest gen de pensii speciale”, a concluzionat Theodor Stolojan, potrivit news.ro.