Editura Evenimentul si Capital

The Spy Who Came in from the Cold(ea). De ce poeții nu sunt zei, de ce Eminescu nu este Sfânt? Taurii au multă energie, Capricornii, discuții plăcute | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ștefănescu | Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 2526 Vizualizari

Pe 14 ianuarie s-au născut Albert Schweitzer, Faye Dunaway, Giulio Andreotti, Caterina Valente, Pierre Loti, Dimitrie Bolintineanu, Mihai Brediceanu, Benedict Gănescu, Victor Socaciu, Mihai Isbăşescu, Călin Popescu-Tăriceanu. Pe 15 ianuarie s-au născut Moliere, Martin Luther King, Gamal Abdul Nasser, Aristotel Onassis, Lloyd Bridges, Sa’ud Ibn Abdul, Boris Cazacu, Pavel Codiţă, Valeriu Cristea şi... Mihai Eminescu!

Atenție, în caietele lui Topor, se spune că pe o perioadă de observări meteo de 78 de ani, a fost gheață și polei, ba și ceață, în 65 de ani, pe 14 ianuarie și de ziua lui Eminescu. Atenție, mare atenție în weekend, mai ales sâmbătă dimineața, la poleiul de pe șosele și drumuri și la gheața de pe trotoare. Uitați-vă și în sus, la posibilii țurțuri. Aveți grijă de voi, oameni buni!

În calendarul creştin-ortodox, pe 14 ianuarie, sâmbătă, sunt Sfinţii Mucenici din Sinai şi Rait şi Sf. Nina. Pe 15 ianuarie, duminică, sunt Sfinții Pavel Tebeul și Ioan Colibașul. Ar mai fi trebuit să fie și Sf. Mc. Mihai Eminescu, dar nu este…

În “kalendar”, pe 14 ianuarie, iarăşi o sărbătoare veche, veche ca lumea - nimeni nu mai ştie cum se mai numeşte şi cum se ţine. Era un prilej de previziuni, de magie oraculară. Observarea fenomenelor meteo, a cerului, era importantă, probabil o moştenire de la augurii romani. Sau de la daci, de la Zamolxe, pe care Herodot îl creditează cu ştiinţa interpretării semnelor ce apar pe cer, învăţată în Egipt şi/sau de la Pitagora.

Se mai ştie doar că dacă plouă sau ninge, e ceaţă sau alt fenomen meteo nefavorabil, preţurile vor creşte, “grâul se va scumpi” spune gromovnicul.

“Despre vreme: În 14 ianuarie de va fi senin, anul va fi bun. De va fi tulburat, boală în dobitoace. De va fi ploaie se vesteşte scumpete.” (Olteanu, CPR, 2001, pag. 53, după CRP, 1944, pag. 6)

Peste sărbătoarea veche europeană oraculară, de interes general, vreun consiliu ecleziastic a aşternut tot o sărbătoare colectivă, un exemplu de pioşenie şi de credinţă, Cuvioşii Părinţi ucişi în Sinai şi Rait. Mircea Eliade îmi spunea, acum patruzeci de ani, că a studiat aceste corespondenţe, dintre sărbătorile vechi şi cele creştine, legătura dintre religia naturală europeană şi cea orientală. Din nefericire nu a mai avut timp să-şi strângă gândurile într-un nou volum. Sau, nu a mai avut chef! Sunt multe taine despre aceste lucruri, dar, “să nu tulburăm apele” cum spunea Profesorul Mircea Eliade!

Dragi lupi, padawani și hobbiți mi-am făcut obiceiul să cam răspund dorințelor domniilor voastre. În pustnicia mea nu am altceva de făcut. Mulți mă întrebați ce se întâmplă cu bunul generalul Mihail Florian Coldea, cu onorabilul Sebastian Ghiță, cu frumoasa Laura Codruța Kovesi etc. Sunt un mare amator de cărți și filme cu spioni și agenți secreți. Am un raft întreg cu operele lui Ian Fleming, ”tatăl” lui James Bond, iar cele 108 călătorii lungi, cu avionul, de peste opt ore le-am petrecut în compania SAS, Son Altesse Sérénissime, prințul austriac Malko, în slujba CIA. Nu mai vorbesc de ecranizări, filme și seriale. Dar, prefer, Sfântul, cu Roger Moore. Are umor! Apoi, nu poți să faci comerț exterior dacă nu faci și tu puțin spionaj economic, ca să ai șanse mai mari la licitație. Ce să se întâmple? Probabil că patrioții, oamenii americanilor, sunt împinși în afara cuibului de alți patrioți, musulmani, ruși, poate chiar români. Profitând de vidul de putere de la marele licurici, care tot nu s-a trezit din dușul rece provocat de alegerea lui Donald Trump. Asta pe fondul unei permanente nopți a cuțitelor lungi dintre diferitele servicii române de informații, un cunoscut a numărat până la 11 și apoi s-a oprit, din lipsă de degete! Cred că este necesară o cupolă, gen Homeland Security, ca să împartă firele de fân, măgarilor! Sigur, nu o să aibă un buget ca cel din State, de 110 miliarde de $, 41,2 miliarde $ cu acte în regulă, declarați, iar restul… Până la urmă, știți domniile voastre, este vorba de parale!

Am jurat că nu mai vorbesc de politică, sunt doar un pustnic în rodaj, care se gândește numai la înălțare, dar nu pot să nu mă refer la cartea-cult a britanicului John le Carré, ”The Spy Who Came in from the Cold”. Nu știu de ce, dar situația, cum o citesc din ziare, mi-a adus în minte acest volum, fără a avea o legătură directă între acțiuni. Și filmul, magistral jucat, de cine altul, de Richard Burton! Am citit-o, cartea, în zborul de Singapore, cel mai lung zbor TAROM, pe atunci, acum treizeci și cinci de ani. Rămăsesem ultimul în sala de aterizare, citind cu înfrigurare ultimele pagini. Un britanic s-a apropiat de mine, credea că am nevoie de ajutor. Când a văzut coperta cărții, a zâmbit larg, a spus ”Good choice!” și s-a dus la treburile lui de securist de aeroport.

Un singur lucru mă neliniștește. Oamenii aceștia, oameni serioși, patrioți, nec plus ultra profesional, sunt puși să ne apere de corupți, de spionii străini, de teroriști, de amenințări pe care nici nu le știm, de ce se ”apără” între ei?

Mă întreb adesea, dragi prieteni, şi vă propun şi domniilor voastre următoarea temă de meditaţie: de ce nu au devenit poeţii zei? Homer de ce nu a fost ridicat în ceruri şi pus între constelaţii, cum se făcea pe atunci, în antichitate? Zeus l-a pus pe cer pe centaurul Chiron, este adevărat - mare învățat și poet, cânta din kithară și recita, este constelația Săgetătorului, pe cer și zodia cu același nume, de la sfârșitul lui noiembrie și mare parte din decembrie.

Medicii au pe zeul Esculap, de ce nu ar avea şi poeţii pe zeul Eminescu? Ştefan cel Mare a fost făcut Sfânt cu toate păcatele lumeşti pe care le ştim cu toţii. Eminescu de ce nu poate fi sanctificat? Bogaţi şi săraci. Voievodul a făcut mânăstiri şi biserici, pentru că avea bani din jefuirea boierilor şi a răzeşilor. Eminescu, săracul nostru cel sărac, a făcut cea mai mare Biserică posibilă a neamului nostru, dar în spirit, nu în piatră - prin opera sa, ne-a dat o limbă modernă şi un suflet naţional!

Saint-Exupéry avea dreptate: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu poţi să vezi bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi”!

Destin, liber arbitru, şansă, noroc, coincidenţe, întâmplare? Toate acestea la un loc şi niciuna dintre ele. Le-am cercetat pe toate şi mai mult decât orice, astrologia şi tot studiez și mă întreb, pentru că nu-mi explic un adevăr simplu: de ce mâine este, în definitiv, mereu şi mereu, o altă zi?

BERBEC Analizează cu atenţie ceea ce ţi se spune astăzi, sâmbătă, pot fi lucruri denaturate, informaţii greşite, opinii şi păreri polarizate. Aspecte bune. Ai nevoie de timp şi linişte ca să poţi lua o decizie, dar persoane răsfăţate şi egoiste din anturaj te deranjează. Concentrează-te, zâmbeşte cu calm şi vezi-ţi de ale tale! Fii atent, informaţiile contradictorii creează dileme. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reproşurile şi discuţiile în contradictoriu. Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Sigur, dacă nu iei în consideraţie mofturile capricioase ale... unor persoane, ştii tu care! Pe total, însă, aproximativ doua zile bune.

TAUR Sâmbătă ai multă energie, pe care o poţi folosi fie banal şi folositor la curăţenie şi ordine prin casă, fie distractiv şi periculos la sporturile de iarnă! Seară plăcută, poate la un local. Weekend-ul pare să fie destul de liniştit, chiar monoton pentru un procent din zodie, cel care alege să reămână acasă. Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut, planuri pentru săptămâna viitoare şi nu numai! Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente. Duminică, din nou ai de ales între mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi reacţionezi superficial. Cere un sfat de la Leu sau de la un Geamăn din familie, dintre prieteni, anturaj. Pentru o mica parte dintre Tauri duminică seara este o perioadă mai dificilă din punct de vedere sentimental.

GEMENI Dacă depinde de tine, sâmbătă amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor. Dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. Seară la un spectacol. Din când în când mai trebuie să vezi ce fac rudele, nu numai la nunţi şi parastasuri. Astăzi este ziua rudelor de sânge. Dacă te duci la cumpărături fă-ţi o listă, banii se cheltuiesc repede! Weekend-ul acesta de ianuarie te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. Cu rudele, de exemplu. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni. Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Gemenii, probabil din superficialitate, ascultă pe primul venit fără să mai verifice.

RAC Ai oarecare nesiguranţă în relaţiile sociale, sâmbătă, neaşteptată şi nerecomandabilă. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, dar este de înţeles, vremurile sunt aşa cum sunt. Cine se trezeşte de dimineaţa îi este foarte somn. Aceasta este toată filozofia şi ar fi bine să-ţi dozezi forţele în acest weekend pentru că urmează o săptămână densă şi obositoare. Sâmbătă poti finalizeza în condiţii bune promisiunile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite. In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături. Veşti de departe, vezi de e-mail-ul, reţeaua de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori. Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti de departe. În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare că se întâmplă în această perioadă!

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI