The Guardian: "Viitoarele pandemii se vor răspândi mai rapid şi vor ucide mai mulţi oameni”

The Guardian: "Viitoarele pandemii se vor răspândi mai rapid şi vor ucide mai mulţi oameni”

Asta este mâna omului în apariţia pandemiei. Dar s-ar putea ca (actuala pandemie de Covid-19) să fie doar începutul". "Viitoarele pandemii se vor produce probabil mai frecvent, se vor răpândi mai rapid, vor avea impact economic mai mare şi vor ucide mai mulţi oameni dacă nu vom fi extrem de atenţi în privinţa posibilului impact al alegerilor pe care le facem astăzi", spun ei.

Cercetătorii spun că pachetele de redresare economică în valoare de trilioane de dolari care sunt puse în circulaţie de guverne trebuie folosite pentru întărirea şi impunerea protecţiei mediului: "Ar putea fi oportun din punct de vedere politic să fie relaxate standardele de mediu şi să fie susţinute industrii precum agricultura intensivă, liniile aeriene şi sectoarele energiei dependente de combustibili fosili, dar procedând astfel fără a pretinde schimbări urgente şi fundamentale se subvenţionează în esenţă apariţia viitoarelor pandemii".

De asemenea, trebuie aplicată o abordare unitară "One Health" la nivel global, afirmă ei. "Sănătatea oamenilor are o legătură intimă cu sănătatea animalelor sălbatice, sănătatea animalelor de fermă şi sănătatea mediului. De fapt este o unică sănătate", spune Daszak.

Mai mult, este necesar ca în ţările aflate pe linia de front a riscului de pandemie să fie finanţate corespunzător programe de supraveghere şi serviciile de sănătate: "Aici nu este vorba de un simplu altruism - este o investiţie vitală în interesul tuturor, pentru a preveni viitoare epidemii globale".

Ne puteți urmări și pe Google News

Daszak susține că: "Programele despre care vorbim vor costa zeci de miliarde de dolari anual. Dar dacă avem o pandemie, chiar şi numai una într-un secol, asta costă trilioane, aşa că tot avem un profit extraordinar de bun la investiţia făcută.

A continua ca de obicei nu este o soluţie funcţională. În cazul de faţă înseamnă să aşteptăm să apară o pandemie şi să sperăm într-un vaccin.

Nu este o strategie bună. Este necesar să ne ocupăm de factorii generatori de profunzime."

În martie, şeful agenţiei de mediu a ONU, Inger Andersen a declarat pentru The Guardian că "natura ne transmite un mesaj" prin intermediul pandemiei de coronavirus şi crizei climatice în curs.

Ea a spus că a nu avea grijă de planetă înseamnă să nu avem grijă de noi.