“Comunitățile roma ale Europei trăiesc adesea în pustietăți poluate și fără apă curentă și instalații sanitare în locuințele lor din cauza „rasismului ecologic”, e concluzia la care ajunge un studiu dat recent publicității.

Biroul European de Mediu (EEB), o rețea paneuropeană de ONG-uri ecologiste, a constatat că multe comunităț roma sunt adesea excluse de la servicii elementare, precum apă potabilă curentă, instalații sanitare și colectarea deșeurilor, trăind frecvent în interiorul ori în apropierea unora dintre cele mai murdare locuri din Europa, cum ar fi gropi de gunoi și terenuri contaminate de activitatea industrială.

În Europa trăiesc până la 10 milioane de romi, dintre care 6 milioane în state UE. Dacă excluderea lor socială a fost demult documentată, EEB afirmă că refuzul serviciilor elementare și expunerea la poluare au fost mai degrabă ignorate.

EEB în colaborare cu cercetători din Europa Centrală și de Est a descoperit 32 de cazuri de „rasism ecologic” în cinci țări europene: Ungaria, Bulgaria, România, Slovacia și Macedonia de Nord. Cercetătorii s-au bazat totodată și pe studii deja existente privind condițiile de trai ale romilor din Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Kosovo.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE