The Guardian prevestește Apocalipsa. De vină e acordul fragil al lui Boris Johnson cu UE

The Guardian prevestește Apocalipsa. De vină e acordul fragil al lui Boris Johnson cu UE

Discuțiile de săptămâna trecută între reprezentanți ai guvernului și ai acestor sectoare au făcut ca ambele părți să își exprime îngrijorarea față de aspectele mai arzătoare ale schimbărilor din ianuarie. Oamenii din domeniu se arată îngrijorați și de eficacitatea noului sistem computerizat de frontieră, precum și de impactul asupra unor sectoare cum ar fi cel financiar, cel juridic și cel de afaceri.

Unii oameni din domeniu afirmă că nu au dorit să se arate îngrijorați de eventualul acord din cauză că pericolul imediat ar fi lipsa acordului. Anand Menon, directorul organizației UK in a Changing Europe (Regatul Unit într-o Europă în schimbare), a declarat: “Unul din lucrurile pe care această furoare între acord și lipsa acordului dorește să le ascundă este faptul că, chiar și în cazul unui acord, acesta va fi unul relativ ‘firav’, ceea ce ar duce la o grave perturbări și ar avea un impact semnificativ asupra economiei “.

Lipsa acordului rămâne un pericol din cauză că tratativele s-au blocat pe tema drepturilor la pescuit în apele britanice și pe cea a așa-zisei marje de reglementări (LPF – Level-playing field) vizând capacitatea viitoare a Regatului Unit de a folosi ajutor de la stat. Surse din domeniu cred că eventualele penurii de pe piață vor sili Regatul Unit să revină la masa negocierilor în eventualitatea lipsei acordului. Nick Macpherson, principal funcționar public de la Ministerul de Finanțe (British Treasury) între anii 2005-2016, a declarat că guvernul britanic nu prea va avea de ales. “Acordul oferit va crea mari pagube de ordin economic atâta vreme cât vor exista încă niște fricțiuni la frontiere, fricțiuni care vor descuraja comerțul cu piața noastră cea mai mare“, a spus el. “Dar lipsa unui acord ar dăuna și mai mult, mai ales în domeniul industriei manufacturiere, cum ar fi producția de automobile și cea de produse chimice, or, asta ar readuce aproape inevitabil Marea Britanie la masa negocierilor“.

"E greu de văzut cum va putea Johnson să revină la masă"

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, Ivan Rogers, fostul ambasador al Marii Britanii la UE, a dat de înțeles că s-ar putea ca orgoliul politic să împiedice toate astea. “Obiectivul UE este acela de a forța partea britanică să revină la masa negocierilor. Dar, cum respectarea marjei LPF va rămâne condiția oricăror negocieri în lipsa unui acord, cred că e greu de văzut cum va putea Johnson să revină la masă când termenii părții adverse au rămas neschimbați. Acum el e prins în corzi. Lipsa unui acord a fost de mulți ani un mare pericol, nu în ultimul rând, din cauză că pentru mulți susținători ai dreptei, acesta a fost mereu singurul obiectiv, reprezentând ‘singurul Brexit adevărat’. Dacă vom continua să mergem pe acest drum, interesul strategic al UE este să ni-l facă mai greu. Și așa va și face”. 

Articol de Michael Savage

https://www.theguardian.com/politics/2020/oc18/experts-claim-boris-johnsons-thin-eu-deal-will-cause-major-economic-upset 

Traducerea:Rador

 

Anunț de ultimă oră. Ministrul Educației spune când se închid școlile. UPDATE

Momente de groază la spital. S-a „pedepsit” crunt pentru că și-a îmbolnăvit familia