THE FINANCIAL TIMES: O politică toxică pândește din spatele fondului UE de redresare

THE FINANCIAL TIMES: O politică toxică pândește din spatele fondului UE de redresare

Guvernele UE și Comisia ar trebui să se ghideze după acest cadru, implicându-se într-o conversație sinceră care să ducă la rezultate într-un set restrâns de ținte ale reformelor structurale. Ele ar trebui să se concentreze pe două sau trei constrângeri cu adevărat problematice asupra creșterii în domenii precum capitalul uman sau modernizarea instituțională, acolo unde reforma este deopotrivă necesară și realizabilă din perspectiva politică.

Dacă nimic nu se va schimba, nu e deloc deplasat să-ți imaginezi că de acum în cinci ani pensionarilor olandezi, de exemplu, li se va cere să accepte reduceri de pensii, în vreme ce ziarele olandeze vor fi pline de povești despre bani UE irosiți pe proiecte inutile în sudul Europei. Un asemenea deznodământ s-ar putea dovedi fatal pentru UE.

În 2020 UE a făcut ce era mai greu, înființând un pachet extraordinar de generos ca răspuns la criză. În 2021 prioritatea Europei ar trebui să fie să-l facă să funcționeze.

Articol de Antonio Roldán (director al Centrului de Politici Economice al școlii de afaceri Esade din Madrid, fost purtător de cuvânt pe probleme economice al partidului Ciudadanos)

https://www.ft.com/content/e3345aba-78a2-447b-94b1-50a83bbbea40

Traducere: Andrei Suba

Rador

Ne puteți urmări și pe Google News