Testul de maturitate al lui Klaus Iohannis. Cum a blocat Operațiunea “Cătușele“ și ce soluție are pentru criza politică

Testul de maturitate al lui Klaus Iohannis. Cum a blocat Operațiunea “Cătușele“ și ce soluție are pentru criza politică Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis este din nou la maneta excavatorului cu care încearcă să mențină PNL la putere. Numai că o mișcare greșită, plecată din încheietura mâinii poate însemna prăbușirea unui sistem. De aceea trebuie să acționeze cu finețe chirurgicală. Ca să salveze PNL, să păstreze PSD și să nu alieneze USR-PLUS.

Așa cum explicam săptămâna trecută, nu Florin Cîțu a declanșat criza politicăKlaus Iohannis a înțeles că USR-PLUS pregătea o lovitură de ghilotină PNL. Și a acționat.

Vă mai amintiți înregistrările DNA din biroul ex-ministrului Transporturilor Cătălin Drulă în care doi liberali de top erau potcoviți cu un dosar penal (luna iulie 2021)? Dacă da, multiplicați acest incident la “puterea“ a încă trei zone:  ministerul Fondurilor Europene, ministerul Sănătății, ministerul Economiei.

Liberalii cu care am vorbit săptămâna asta îmi povesteau de o căruță de plângeri penale sau sesizarea Curții de Conturi plecate de la tovarășii de coaliție. Care acționau exact ca niște “tovarăși“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că primele semne privind jocul în care “tovarășii“ de coaliție se angajaseră apăruseră încă din luna aprilie, când Stelian Ion, ministrul Justiției, ceruse un punct de vedere al Comisiei de la Veneția pe tema desființării SIIJ fără să informeze guvernul din care făcea parte.

Iată un moment care a trecut neobservat. Fragment din audierea din Comisia Juridică a Senatului, 8 aprilie 2021:

Laura Moagher (PSD): cine a semnat scrisoarea (n.n către Comisia de la Veneția), guvernul avea abilitatea de a cere avizul Comisiei de la Veneția, sau ați trimis în nume propriu?

Stelian Ion: Ar trebui să vedem pe fond dacă e bine că am sesizat Comisia de la Veneția, a fost trimisă sub semnătura ministrului Justiție, potrivit dispozițiilor legale, a fost stabilit un calendar, vom vedea răspuns.

Adică ministrul Justiției sesizase Comisia de la Veneția de capul lui. Exact așa cum se procedează într-o coaliție în care partenerii sunt de bună-credință. O minciună cât casa, menită să acopere un abuz. Un abuz care să o scape pe Clotilde Armand, dar nu numai...

Cert este că atunci a ieșit un scandal imens. De la nivelul lui Klaus Iohannis, trecând prin ministerul de Externe. Pentru că lucrurile stăteau exact invers de cum mărturisea cu tupeu neo-marxist Stelian Ion. Încă din 2018, Curtea Constituțională stabilise că Comisia de la Venetia poate fi sesizată numai de Parlament, Guvern sau președintele României. Nu de Stelian Ion, sub semnătură privată...

Pe același modus operandi USR-PLUS urma să se desfășoare și procedura numirii procurorilor la DIICOT și DNA. Persoana fizică Stelian Ion s-a întâlnit cu o parte a candidaților, după care persoana juridică Stelian Ion a semnat declanșarea concursului de ocuparea posturilor. Aici ritmul pulsului politic al lui Klaus Iohannis a crescut brusc. Și a acționat. Pentru că etapele descrise mai sus urmau să se transforme într-un coșmar pentru următorii ani, iar episodul în care Președintele Traian Băsescu urmărea la televizor inculparea fratelui său, apoi a nepotului, apoi a fiicei, devenea din ce în ce mai actual. Cu alți actori, dar aceeași păpușari, unul din ei fiind Generalul Negru, ex-SRI-istul Florian Coldea.

Este un test de maturitate politică modul în care Klaus Iohannis va rezolva această criză politică. Deocamdată, soluțiile sunt puține, singurul lucru pozitiv (din perspectiva sa) fiind alianța AUR-USR, un fel de Pact Ribbentrop-Molotov contemporan. 

Cum va stabiliza guvernarea? Eu nu cred că sunt multe soluții, iar cea mai onorabilă este un guvern de tehnocrați cu susținere parlamentară PNL-UDMR și de la caz la caz, PSD și USR-PLUS. Cu un amendament: la USR-PLUS s-ar putea să apară un alt lider în locul lui Dan Barna.

Ce spune zilele astea Klaus Iohannis? Să-l ascultăm pe un politician care sigur știe: “Nu ştiu. Nu am vorbit cu domnia sa (...) Să afirmi tu, Ludovic Orban, că preşedintele nu te-a sprijinit şi că PNL nu datorează nimic preşedintelui este o dovadă de lipsă completă de cunoaştere a realităţii şi de o rupere, desprindere de realitate, ca să fiu elegant. (,...) Nu e corect să faci acest lucru, mai ales că preşedintele Iohannis (...) de două ori l-a salvat direct. A fost salvat de preşedintele Iohannis (...) de la schimbarea din preşedinte de partid înainte de termen. De la debarcare”, a spus Rareș Bogdan.