Testul care spune cât de sănătoşi vă sunt plămânii

Testul care spune cât de sănătoşi vă sunt plămânii

Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie vă poate fi de ajutor. Între 2 şi 13 mai, analiza este gratuită în sute de cabinete din ţară.

Atunci când obosiţi la efort nu daţi vina pe vârstă, greutate sau aerul poluat pe care îl respiraţi. De cele mai multe ori, vinovat de gâfâială este de fapt fumul de ţigară care afectează plămânii. Un alt motiv poate fi şi astmul, care afectează 4%-6% dintre români. Semnele care ar trebui să îngrijoreze

Tusea cu expectoraţii care se manifestă în special dimineaţa sau cea care durează mai mult de şase săptămâni, respiraţia şuierătoarea sau senzaţia de sufocare care apare în timpul somnului sunt semne care ar trebui să vă îndemne să faceţi o spirometrie, testul care evaluează sănătatea plămânilor. Şi oboseala "din nimic" poate fi un semn că plămânii au nevoie de îngrijire.

Mai eficientă decât radiografia

Mulţi fumători care au probleme de respiraţie aleg ca primă soluţie de investigaţie testele radiologice, însă specialiştii avertizează că spirometria este mult mai utilă.

"Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante. În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu", explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Unde se fac testări gratuite

De regulă, testul de spirometrie se face în cabinetele de pneumologie şi nu costă nimic dacă aduceţi un bilet de trimitere de la medicul de familie. Fără trimitere, investigaţia costă 20 de lei.

Analiza se va face gratuit în perioada 2-13 mai în sute de cabinete de pneumologie din toată ţara, în cadrul unei campanii naţionale de testare şi educaţie a populaţiei "Tu poţi avea astm. Astmul te are pe tine. Astmul poate fi controlat!", desfăşurată cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

În plus, puteţi face tot gratuit acest test şi pe 13 şi 14 mai în Parcul Tineretului din Bucureşti, într-un cort special amenajat.

Printre unităţile unde se poate face gratuit analiza în cadrul campaniei amintite se numără: în Bucureşti, Spital Sf. Ştefan (şos. Ştefan cel Mare, nr. 11, zilnic între 10.00 şi 15.00), Spital Dimitrie Gerota (str. Dionisie Lupu, 9.00-13.00), în Cluj, la Spital Militar, zilnic 12.00-14.30).

Lista completă a cabinetelor unde se pot face gratuit aceste analize o găsiţi pe www.invingeastmul.ro. "Spirometria e o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu." MAGDALENA CIOBANU, pneumolog

DECIZIE

Fără ţigări care "se fumează singure" în UE

Din 17 noiembrie 2011, pe piaţa europeană vor putea fi vândute doar ţigări cu tendinţă redusă de aprindere, adică cele care se sting singure dacă nu sunt fumate activ, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

"Rostul acestor ţigări care se sting dacă nu tragi din ele e de a preveni incediile, fiind cunoscut faptul că cele nestinse reprezintă una din cele mai frecvente cauze ale acestor evenimente. În ceea ce priveşte sănătatea fumătorilor, nu există studii care să clarifice acest lucru", afirmă Magdalena Ciobanu, medic pneumolog.

Standardul TSA (tendinţă redusă de aprindere) e o tehnologie solicitată de Comisia Europeană conform prevederilor Directivei Europene privind siguranţa generală a produselor, cu intenţia de a face ca ţigaretele să aibă o tendinţă redusă de a provoca incendii. Reglementările au fost deja implementate în SUA, Canada, Australia şi Finlanda.

"Toată hârtia folosită de Philip Morris la producţia ţigaretelor destinate consumului în UE va fi conformă noului standard. Ţigaretele care respectă standardele TSA nu sunt «sigure împotriva incendiilor ». Fumătorii trebuie să conştientizeze faptul că orice ţigară aprinsă poate cauza un incendiu dacă e utilizată cu neglijenţă", spune Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs România & Bulgaria. 

Ne puteți urmări și pe Google News