La acest sfârşit de săptămână, bucureştenii dornici să afle care e starea plâmânilor lor pot veni în Parcul Tineretului.
Sâmbătă şi duminica, între orele 9.00 şi 18.00, medici din cadrul Societății Române de Pneumologie efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului. Analiza care se face se numeşte spirometrie şi e recomandată şi pentru depistarea altor afecţiuni pulmonare. "Spirometria nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc", explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Evenimentul face parte din campania nationala de testare si educare care se numeşte "Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!" şi îşi propune să îi inveţe pe bolnavii de astm să îşi ţină boala sub control. Semnele bolii: tuse, apăsare pe piept, lipsă de aer Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme de respiraţie care revin şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngrosate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă. Simptomele astmului variază de la oră la oră, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână, de la lună la lună. Adesea, se agravează în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ. De ce apare astmul
Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. În anii 90, oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astăzi, ei consideră aceasta problemă că fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.