Terra, la un pas de Apocalipsa climatica

Terra, la un pas de Apocalipsa climatica

Venus si Marte au fost devastate de modificari dramatice ale climei. Daca studiem istoria climatica a acestor planete, mai avem o sansa sa aflam daca putem evita Apocalipsa.

Terra se afla intre doua lumi devastate de catastrofe climatice. In conditiile in care pericolul incalzirii globale este constientizat tot mai mult, oamenii de stiinta lucreaza contra timp pentru a gasi solutii.

Datele transmise de sondele Venus Express si Mars Express au fost studiate de specialistii Agentiei Spatiale Europene (ESA), care incearca sa conceapa un model predictiv pentru evolutia climei Pamantului.

David Grinspoon, astrobiolog la Muzeul Naturii si Stiintei din Denver (SUA), subliniaza ca este imposibil de aflat acum daca datele furnizate de acest program sunt viabile sau nu: „In 50 sau 100 de ani vom sti daca modelele climatice de azi au fost corecte sau au dat gres. Dar daca sunt gresite, atunci va fi prea tarziu pentru a mai face ceva”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efectul de sera

Pentru a creste increderea in modelul computerizat, Grinspoon crede ca savantii ar trebui sa priveasca spre planetele invecinate. „Se pare ca Marte si Venus au trecut printr-un proces de schimbare a atmosferei asemanator cu cel de pe Pamant. Ambele planete ofera informatii pretioase pentru Terra.”

Venus este un infern gazos, Marte este un desert sterp. Atmosfera de pe Venus este mai densa decat cea terestra. Modelele climatice pot reproduce foarte bine structura temperaturilor de pe aceasta planeta, iar cercetatorii incearca acum sa dea ceasul inapoi pentru a intelege de ce si cum a trecut Venus de la conditiile atmosferice apropiate de cele ale Pamantului la infernul actual.

Se presupune ca aceasta planeta a fost afectata de efectul de sera produs de evolutia Soarelui. Astronomii cred ca la inceput Soarele era cu 30% mai rece decat astazi. In ultimii 4.000 de milioane de ani, Soarele s-a incins treptat, iar din cauza acestui proces, apa de la suprafata lui Venus s-a evaporat si a format atmosfera. „Vapo-rii de apa au format o perdea care a incalzit si mai mult planeta. Norii de gaz au sporit efectul de sera”, explica Grinspoon.

Aproape de catastrofa

Reconstituirea climatului de pe Venus ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cat de aproape suntem de catastrofa. Insa stabilirea momentului in care Venus a trecut de punctul de intoarcere nu este deloc usoara. Sonda Venus Express, lansata de ESA, orbiteaza planeta Venus, colectand date care vor ajuta la descifrarea trecutului sau. Venus pierde gaz din atmosfera, iar sonda masoara rata acestor scapari si compozitia gazului eliberat.

Venus Express va monitoriza si miscarea norilor. Acest lucru va releva modul in care planeta absoarbe razele solare deoarece energia solara furnizeaza puterea care pune in miscare atmosfera de pe planeta. In plus, sonda va cartografia nivelul si amplasamentul dioxidului sulfuros, un gaz poluant eliberat in atmosfera de vulcanii de pe Venus. „Intelegerea tuturor datelor ne va ajuta sa aflam cand si-a pierdut Venus apa”, explica Grinspoon.

Aceasta intelegere poate contribui la constituirea modelului predictiv pentru clima Terrei, intrucat, desi atat de diferite acum, cele doua planete sunt guvernate de aceleasi legi ale fizicii. Ar putea fi ultima sansa de a intelege cat de aproape suntem de catastrofa. Si cat timp mai avem pentru a face ceva.

MISIUNE

Mars Express elucideaza misterele climei martiene

> Descifrarea trecutului planetei Marte este la fel de importanta. Sonda Mars Express lansata de ESA investigheaza evolutia acestei planete care se pare ca si-a pierdut atmosfera in spatiu.

> Cand vulcanii martieni s-au stins, planeta si-a refacut partial atmosfera, aceasta asemanandu-se acum cu cea a unui desert.