Terra intră pe un tărâm necunoscut: Suntem în pragul unei extincții în masă. Ultima a eliminat până la 75% dintre toate formele de viață

Terra intră pe un tărâm necunoscut: Suntem în pragul unei extincții în masă. Ultima a eliminat până la 75% dintre toate formele de viață „Nostradamus cel viu”, avertisment înfricoșător despre 2024. sursă: pixabay

Cea mai recentă extincție în masă a planetei Pământ a avut loc în urmă cu circa 66 de milioane de ani. Evenimentul de atunci, în urma căruia un asteroid ucigaș a lovit planeta chiar în largul coastelor Mexicului de astăzi, a fost numit de oamenii de știință „Extincția Cretacic-Terțiară”. Cercetătorii și-au exprimat temerea cu privire la faptul că, în viitor, ne-ar putea aștepta o soartă similară. Ceea ce ridică semne de îngrijorare este faptul că oamenii sunt implicați în ceea ce va urma.

Planeta Pământ a trecut prin cinci extincții în masă. Toate au fost determinate de fenomene cosmice și naturale. Extincția din Cretacic nu numai că a pus capăt brusc domniei dinozaurilor, dar a eliminat până la 75% din toate formele de viață de pe Pământ. Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) avertizează că planeta noastră ar putea să se confrunte cu o a șasea extincție în masă și că schimbările climatice ne-ar putea împinge oceanele în pragul colapsului.

Oamenii alimentează un dezastru ce s-ar putea extinde pe perioada a 10.000 de ani

Potrivit geofizicianului Daniel Rothman de la MIT, activitatea umană are potențialul de a perturba ciclul global al carbonului și de a declanșa un dezastru ecologic care va dura 10.000 de ani. Omul de știință a vorbit anterior despre previziunile sale cumplite, despre care spune că s-ar putea îndeplini până la sfârșitul secolului.

Într-un studiu publicat în jurnalul Science Advances, acesta a analizat modificările ciclului carbonului din ultimii 540 de milioane de ani, inclusiv din perioada ultimele cinci extincții în masă a Terrei. El a folosit acest studiu pentru a determina un „prag de capacitate” în ciclul carbonului, dincolo de care crede că împrejurările de pe Pământ devin prea instabile pentru a susține viața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 2100, Terra va intra într-un „teritoriu necunoscut”

Pe baza cercetărilor sale, profesorul Rothman a afirmat că Pământul ar putea intra într-un „teritoriu necunoscut” până în 2100, ceea ce ar putea conduce la un dezastru la nivel planetar care ar putea dura până la 10.000 de ani. El și-a reiterat îngrijorările într-un nou interviu acordat publicației The Times of Israel.

„De fiecare dată când a avut loc un eveniment major în istoria vieții, a existat și o perturbare semnificativă a mediului. Aceste lucruri au tendința de a lovi deodată, simultan”, a spus profesorul Rothman.

Ciclul carbonului este procesul prin care carbonul se deplasează între biosfera, pedosfera, geosfera, hidrosfera și atmosfera planetei. Împreună cu ciclul apei și cel al azotului, procesul este esențial pentru susținerea vieții pe Pământ. Omul de știință de la MIT este preocupat de cantitatea de carbon care se depune în oceane ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de om. Prea mult carbon în apele de pe Terra le face să devină mult prea acide și potențial inospitaliere pentru multe specii.

„Extincțiile în masă provoacă o prăbușire a ecosistemului global”

Potrivit profesorului Rothman, cel puțin patru din cele cinci extincții în masă din trecut au fost asociate cu o rată crescută de schimbare a ciclului de carbon. Omul de știință crede că oamenii „pompează” prea mult carbon în atmosferă, mai repede decât în cazul evenimentelor geologice din trecut și pe scări de timp mult mai scurte.

Profesorul Rothman estimează că pragul pentru carbonul din ocean este de aproximativ 300 de gigatone pe secol. Din păcate, unele estimări sugerează că Pământul este pe cale să adauge până la 500 de gigatone până în 2100.

„Extincțiile în masă reprezintă un fel de cascadă de reacții pozitive care provoacă o prăbușire a ecosistemului global. Ceea ce vedem astăzi este foarte grav; cu toate acestea, nu știu cât de mult este necesar pentru a ne deplasa spre punctul de basculare care ar crea o catastrofă globală pentru ecosistemul global. Nu pot spune că nu am făcut-o, doar că nu știu cum să spun când am face-o”, a declarat profesorul Rothman, citat de express.co.uk.

Problema cheie în acest moment, potrivit expertului, este limitarea modurilor în care poluăm mediul înconjurător și identificarea unor modalități de a reduce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă. „Desigur, știam deja acest lucru, dar noile (n.r. cercetări) ne oferă un motiv în plus pentru a o face mai bine. Există lucruri care s-ar putea întâmpla și care, în esență, depășesc capacitatea noastră de înțelegere”, s-a exprimat geofizicianului Daniel Rothman.