Terorismul soseşte din Yemen cu avionul

Terorismul soseşte din Yemen cu avionul

Două bombe cu destinaţia SUA, descoperite în aeronave ce tranzitau Marea Britanie şi Dubai, dau bătăi de cap responsabililor cu securitatea.

Cele două bombe asamblate discret în cartuşele unor imprimante şi expediate prin poştă, din Yemen spre SUA, la bordul unor avioane de pasageri sau de transport marfă, arată dimensiunea ameninţării reprezentate de celula al-Qaida din Peninsula Arabică, suspectată că se află în spatele complotului terorist.

Cartuşele de imprimantă încărcate cu pentrită, un explozibil puternic ce ar fi spulberat avioanele, au fost descoperite vineri în Marea Britanie şi Dubai, generând o înăsprire a unor măsuri de securitate în Europa, Orientul Mijlociu şi în SUA, care se pregătesc de scrutinul legislativ parţial de marţi.

Ţintele coletelor explozive expediate prin serviciile UPS şi Fedex păreau să fi fost chiar destinaţiile înscrise pe ele - două sinagogi din Chicago, aşa cum a anunţat, sâmbătă, preşedintele SUA Barack Obama. Premierul britanic David Cameron a apreciat ieri însă că dispozitivul descoperit în avionul care tranzita Marea Britanie părea proiectat pentru a exploda în aer, iar oficialii SUA au dat de înţeles că sunt de acord cu această variantă.

Tânărul fabricant de bombe

Consilierul pe probleme de terorism al preşedintelui Obama, John Brennan, l-a evocat deja pe primul suspect al atentatelor eşuate: fabricantul de bombe Ibrahim Hassan al-Asiri, un tânăr saudit stabilit în Yemen, scrie "Washington Post". Al-Asiri este omul care a asamblat bomba pe care a avut-o asupra lui Farouk Abdulmutallab, nigerianul care a eşuat în încercarea de a arunca în aer un avion de linie, aproape de Detroit, în decembrie 2009.

Tot Ibrahim Hassan al-Asiri s-ar fi aflat şi în spatele atacului cu bombă asupra şefului serviciilor secrete din Arabia Saudită, atac ce s-a soldat doar cu moartea atentatorului sinucigaş, în persoana fratelui lui Asiri.

Descoperirea bombelor a prevenit un atac cu potenţial letal, dar a oferit noi motive de îngrijorare privind siguranţa controalelor aeriene. Ieri, Germania, Franţa, Marea Britanie şi SUA au decis să respingă avioanele cargo ce sosesc din Yemen, iar Brennan a admis că autorităţile "trebuie să presupună" că ar mai putea exista alte potenţiale bombe ascunse în pachetele poştale.

Cu explozibilul la bord

Nu măsurile de securitate din aeroporturi au fost cele care au dus la dejucarea atentatelor, ci informaţiile primite de serviciile secrete occidentale de la sursele din Arabia Saudită. Bomba găsită la bordul aeronavei cargo în East Midlands, în centrul Marii Britanii, trecuse iniţial de controlul de securitate, potrivit "The Daily Telegraph". Ea a fost descoperită ulterior, la un al doilea control, după identificarea dispozitivului din Dubai.

Acesta din urmă are propria sa poveste: a călătorit cu două aeronave de pasageri Qatar Airways din Yemen la Doha şi apoi la Dubai, informaţie ce a fost divulgată ieri. Mai mulţi observatori au subliniat lipsa de siguranţă a controalelor de securitate care vizează coletele poştale.

Un comunicat al companiei Qatar Airways a atras însă atenţia asupra faptului că "explozibilii descoperiţi erau sofisticaţi şi prin urmare nu puteau fi detectaţi cu ajutorul razelor x sau al câinilor specialantrenaţi". O altă observaţie a Qatar Airways a vizat responsabilitatea privind verificarea pachetelor. "Această responsabilitate aparţine ţării de unde provine pachetul", a spus compania.

Este chiar principala problemă: ţara de unde provine pachetul, Yemen, pare a fi noul front al terorismului.

Adăpostul al-Qaida

O studentă yemenită din capitala acestui stat, Sanaa, a fost reţinută ieri de autorităţile locale, fiind suspectată că a expediat coletele poştale, potrivit AFP. Şi mama studentei se află în custodia poliţiei, chiar dacă apropiaţii familiei spun că femeile nu ar putea avea legătură cu atacurile. Lucru care s-a dovedit mai târziu, când cele două au fost eliberate. Autorităţile au anuţat că identitatea, adresa şi numărul său de telefon i-au fost de fapt furate.

Pentru SUA, suspecţii sunt teroriştii al-Qaida din Peninsula Arabică, localizaţi în special în provinciile yemenite Abyan şi Shabwa. Dincolo de atacul din Arabia Saudită şi cel din avionul din Detroit, celula teroristă a mai revendicat atentate sinucigaşe în Yemen. SUA se tem că instabilitatea politică din această ţară şi slăbiciunea autorităţilor oferă o ascunzătoare perfectă pentru terorişti. Dronele SUA îi vânează deja pe militanţii al-Qaida din Yemen, catalogat de unii comentatori drept noul front al luptei antiteroriste.

"În acest moment credem că (bombele) erau pregătite pentru a exploda în timpul zborului.", JOHN BRENNAN consilier al preşedintelui SUA pe probleme de terorism 

Ne puteți urmări și pe Google News