Terorismul islamist în Europa, provocare pentru o generație întreagă

Terorismul islamist în Europa, provocare pentru o generație întreagă

Londra a fost lovită de un nou atentat terorist, vineri, când un dispozitiv exploziv improvizat a rănit 30 de persoane în metrou. A fost al cincilea atac în Anglia, în 2017, după trei incidente la Londra și unul la Manchester, cu un bilanț total de 36 de morți

Într-o analiză publicată de CNN, Shashank Joshi, cercetător la Institutul Royal United Services din Londra, face o comparație cu perioada atentatelor teroriste din anii 1970-1980, în care Armata Republicană Irlandeză (IRA) a făcut mii de victime în Irlanda și Anglia.

Deși atunci numărul atacurilor era mult mai mare, au trecut 25 de ani (atacuri cu bombe ale IRA ]nn 1992), de când nu a mai cunoscut Marea Britanie un an cu atât de multe atentate ca 2017.

Terorism în creștere

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru britanici, care s-au simțit o vreme feriți, pe insulă, de atacurile de pe continentul european, zilele fără griji s-au încheiat. Ultimul an și jumătate include atât atacuri ale extremei drepte, precum asasinarea parlamentarei laburiste Jo Cox, anul trecut, cât și incidente islamiste, precum bombele de pe Manchester Arena.

Potrivit statisticii Ministerului de Interne de la Londra, un număr record de 379 de persoane au fost arestate pentru acuzații legate de terorism, în ultimele 12 luni, o creștere de 68% față de anul anterior. Au fost 19 atentate plănuite de teroriști, dar dejucate de autorități, din 2013 până martie 2017, unul pe lună, în medie.

În iunie 2014, jumătate dintre cazurile la care lucra MI5, serviciul intern de informații britanic, se refereau la persoanele care au plecat în Siria, pentru a lupta alături de ISIS și alte grupări radicale. Date recente arată că trei sferturi dintre cei 850 de britanici care au plecat acolo, au părăsit între timp Siria, mai sunt circa 200 care urmează să se întoarcă. Dacă ISIS pierde teren în Siria și Irak și califatul său va slăbi, va crește valul de teroriști spre Europa.

Efort crescut

Povara asupra controlului la graniță, a supravegherii interne, a interogatoriilor și a inculpării va continua să crească, iar MI5, care are în jur de 4.000 de angajați, are de-a face cu 3.000 de „suspecți”. Dintre aceștia, puțini, în jur de 500, sunt anchetați activ, și mai puțini sunt supravegheați. Ar fi extrem de costisitor, spune analistul, incredibil de dificil, inclusiv politic, ca supravegherea să fie menținută asupra a mii de oameni - ar însemna să fie alocați în jur de 25 de oameni pentru un suspect, adică în total cam 72.000 de persoane, aproape cât toată armata britanică.

Supraveghere în masă

Nu trebuie uitat că atacatorii de anul acesta, din Marea Britanie, nu erau supravegheați - erau doar în cercurile lărgite ale unor persoane aflate sub observație, iar unii erau total necunoscuți autorităților. Supravegherea în masă este neplauzibilă într-o democrație și folosită limitat în practică. Iar metodele folosite de teroriști, anul acesta, au fost rudimentare - mașini sau dubițe ori dispozitive explozive improvizate. Șeful MI5, Andrew Parker, declara recent: „noul val de atacuri teroriste este o provocare a unei generații întregi, care va dura ani de zile”

Stabilirea priorităților

În Marea Britanie, controlul armelor, reglementat prin lege, este strict, la fel și controlul la graniță, comparativ cu alte state europene. Cel puțin în trei dintre cazurile din 2017, atacatorul a acționat singur, ceea ce face misiunea serviciilor secrete și a polițiștilor mai dificilă, pentru depistarea planificării atentatelor. Rămâne o provocare stabilirea unor priorități, din numărul enorm de amenințări; acceptarea faptului că unele vor scăpa nedetectate și acțiuni în privința radicalizării ideologice a tinerilor, pentru că adeseori teroriștii se inspiră, se antrenează și au contacte în afara granițelor. Bugetul Departamentului contraterorist britanic a crescut cu 10%, în 2017 față de 2016, iar serviciile secrete vor avea 1.900 de angajați în plus până în 2021.