Terorism în numele animalelor

Terorism în numele animalelor

Frontul pentru Eliberarea Animalelor (ALF) defineşte un grup de activişti care luptă împotriva abuzului contra animalelor.

Fără membri înregistraţi şi fără conducere, organizaţia a fost inclusă de Departamentul de Stat al SUA pe lista grupărilor teroriste internaţionale. Potrivit datelor ALF (Animal Liberation Front), organizaţia este prezentă în 38 de state ale Globului, existând zvonuri că ea ar opera şi în România.

Obiectivul pe termen lung al militanţilor este de a forţa companiile care abuzează animalele să îşi înceteze activitatea. Celulele grupării funcţionează separat una de cealaltă, iar "oricine este de acord cu principiile organizaţiei poate acţiona în numele ALF".

Majoritatea acţiunilor ALF exclud violenţa, dar sunt şi cazuri în care, după ce animalele au fost eliberate, laboratoarele şi fermele în care erau au fost arse din temelii. Mai mult, sunt numeroase cazurile în care activiştii au incendiat magazine de blănuri. Astfel de acţiuni au loc când unităţile respective sunt închise, pentru a nu provoca pierderi de vieţi omeneşti. Unul dintre militanţii ALF a anunţat şi motivul acestor acţiuni violente: "Uneori, când doar iei animalele şi nu faci nimic altceva, probabil că nu este un mesaj suficient de puternic", declara un activist pe site-ul No Compromise.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Animalele nu trebuie considerate o proprietate". Acesta este crezul principal al grupării, care consideră că industriaşii şi oamenii de ştiinţă nu au dreptul de a dispune de soarta unor fiinţe vii. ALF eliberează animale din spaţiile în care sunt exploatate şi torturate şi le plasează în locuinţe unde sunt îngrijite.

De 50 de ani

La începutul anilor '60, în Marea Britanie se pun bazele “Asociaţiei Sabotorilor de Vânătoare” (HSA). Scopul HSA era sabotarea vânătorilor prin lansarea de mirosuri false, distrugerea instrumentelor, trimiterea câinilor de vânătoare în direcţii greşite sau gonirea animalelor spre locuri sigure. Acum HAS exista in intreaga Mare Britanie si ii opreste pe cei care numesc sport – macelarirea animalelor.

Un deceniu mai târziu, în 1972, un grup de astfel de sabotori a hotărât că este nevoie de acţiuni mai bine organizate. Astfel a apărut “Brigada Milei”. Ei au început prin distrugerea puştilor folosite la vânătoare de păsări, spargerea parbrizelor şi tăierea cauciucurilor maşinilor de vânătoare. Apoi, grupul trece la alte forme de luptă, cum ar fi incendierea laboratoarelor farmaceutice şi a bărcilor folosite la capturarea de foci.

În 1975, doi membri ai Brigăzii, Ronnie Lee si Cliff Goodman, au fost prinşi în timp ce încercau să pătrundă într-un laborator şi au fost trimişi la închisoare. Tocmai arestarea lor a determinat formarea Animal Liberation Front, în 1976.

În Marea Britanie, activiştii au salvat zeci de mii de animale şi au provocat pagube de sute de milioane de dolari afaceriştilor din domeniul blănurilor. Potrivit datelor oficiale, în fiecare săptămână, au loc peste 75 de acţiuni îndreptate împotriva celor care "nu respectă animalele".

Prima operaţiune ALF în Statele Unite a fost înregistrată în 1977, când doi delfini au fost eliberaţi din laboratoarele din Hawaii. Între 1977 şii 1993, Departamentul american pentru Justiţie a semnalat peste 300 de acţiuni împotriva laboratoarelor, fermelor de blană şi magazinelor de blănuri. Mai mult de jumătate din acestea au fost revendicate de ALF.

Presa ALF

Organizaţia are chiar şi un birou de presă, finanţat din donaţii publice. Biroul de la Londra primeşte şi publică comunicate anonime, inclusiv revendicări ale unor acţiuni de salvare a animalelor.

Mai mult, există şi o presă strâns legată de activitatea ALF. "Bite Back" şi "Arkangel" sunt două dintre revistele apropiate organizaţiei, ultima având o distribuţie internaţională. În mediul online, ALF este prezent prin site-ul "No Compromise".

Free Rocky

Una dintre acţiunile de succes din istoria ALF este eliberarea unui delfin. Patru activişti britanici ai grupării au încercat să fure delfinul dintr-o piscină de beton din Brighton şi să îl elibereze în mare. Cei patru au folosit o scară, o brancardă şi aveau o maşină pregătită pentru a-l transporta pe Rocky în mare. Poliţia i-a primis tocmai când puseseră mamiferul pe brancardă şi activiştii au fost acuzaţi de tentativă de furt.

Acţiunea nu s-a oprit însă aici. Fundaţia "Born Free" (în traducere - "Născut Liber"), cu sprijinul publicaţiei Mail on Sunday, a strâns 120.000 de lire şi l-a cumpărat de la marina britanică. În 1991, Rocky a fost transferat într-o lagună din Turcia şi apoi eliberat definitiv.

Surse: Wikipedia, No Compromise, animalliberationfront.com

Citiţi şi:

E corect să ucizi pentru lux?

Chinchila, blană moale şi moarte programată

Blana naturală sau ecologică?

Cât de mult contează imaginea

Luni, puteţi citi un material despre testarea cosmeticelor pe animale.